krive ukrajinu

Rusija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog granatiranja nuklearke u Zaporižju

10.08.2022 u 10:59

Bionic
Reading

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 11. kolovoza u vezi s napadima na nuklearnu elektranu (NPP) Zaporižje, aza što ruska stranaka krivi Ukrajinu, rekao je novinarima u utorak izvor u ruskoj misiji pri UN-u

'Rusija je zatražila brifing Vijeća sigurnosti UN-a koji će se održati poslijepodne 11. kolovoza, u vezi s najnovijim napadima Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje i njihovim mogućim katastrofalnim posljedicama', rekao je ruski izvor.

Prema informacijama koje je dobio dopisnik TASS-a, Rusija je zatražila i sudjelovanje glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grossija.

Podsjetimo, Grossi je u subotu izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Pogon u Zaporižji ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari. U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

  • +5
Nuklearka u Zaporižju Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam".

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.