traže odgovore

Rusija traži sazivanje sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti: Glavna tema plinovod Sjeverni tok

28.09.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Rusija će zatražiti sazivanje sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti o istjecanju plina otkrivenom na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, pošto je pozvala Joea Bidena da kaže jesu li Sjedinjene Države odgovorne za tu "sabotažu", objavila je u srijedu ruska diplomacija

Rusija će zatražiti sazivanje sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti u vezi s istjecanjem plina otkrivenim na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, pošto je pozvala Joea Bidena da kaže jesu li Sjedinjene Države odgovorne za tu "sabotažu", priopćila je u srijedu ruska diplomacija.

"Rusija kani sazvati službenu sjednicu UN-ova Vijeća sigurnosti nakon provokacija u vezi s plinovodima Sjeverni tok 1 i 2", objavila je na Telegramu glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova.

Ruska diplomacija je ranije zatražila "odgovore" od Joea Bidena o uzroku istjecanja plina na cjevovodima Sjevernog toka 1 i 2 u Baltičkome moru.

"Američki predsjednik mora odgovoriti je li SAD izvršio svoju prijetnju", napisala je na Telegramu, smjerajući na Bidenovu izjavu početkom veljače o tome da će Washington "ukinuti" Sjeverni tok 2 ako Moskva vojno intervenira u Ukrajini.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

"Ako Rusija okupira (Ukrajinu), neće više biti Sjevernog toka 2", rekao je Joe Biden 7. veljače, dva tjedna prije ruske ofenzive.

Europska unija je najavila "odlučan odgovor" na "svako namjerno poremećenje europske energetske infrastrukture".

Zbog istjecanja plina na plinovodima sve su slabiji izgledi za skori nastavak ruskih isporuka Europi.