ZA PREKID VATRE

Rusija traži od Sirije prihvaćanje prijedloga Kofi Annana

18.03.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Vjerujemo da bi sirijska vlada trebala brzo i bez odgode poduprijeti Annanov prijedlog. Očekujemo isto i od opozicije - izjavio je Lavrov u televizijskom intervjuu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov traži od Sirije da bez odgode prihvati prijedlog UN-ovog poslanika Kofi Annana koji se susreo sa sirijskim predsjednikom Bašar al-Asadom kako bi ga pokušao nagovoriti na prekid vatre, piše Reuters.

- Rusija se ne slaže sa mnogo odluka koje je donijela vlada Bašar al Asada u posljednjih godinu dana. Vjerujemo da bi sirijska vlada trebala brzo i bez odgode poduprijeti Annanov prijedlog. Očekujemo isto i od opozicije - izjavio je Lavrov u televizijskom intervjuu.

- Mi ne podupiremo sirijsku vladu, mi podupiremo potrebu da se započne sa političkim procesom, odnosno sa prekidom vatre. Rusija će učiniti sve što je u njezinoj moći po tom pitanju, bez obzira na odluke koje donese Damask, a sa kojima se ne slažemo uvijek - kaže Lavrov.

Annan je u razgovoru sa članovima Vijeća sigurnosti kazao kako je reakcija Damaska na njegov prijedlog razočaravajuća no kako je njegov tim i dalje u pregovorima sa Sirijom.

Rusija i Kina su još u listopadu prošle godine, stavile veto na rezoluciju UN-a po kojoj bi, kako bi je prisilili da zaustavi vojnu akciju, Siriji bile nametnute sankcije.