ODGOVOR AMERICI

Rusija se naoružava za 700 milijardi dolara!

20.02.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Režimski kandidat za predsjednika Rusije Vladimir Putin u svojoj novoj predizbornoj poslanici najavljuje modernizaciju i novo naoružavanje ruske vojske. Tvrdi da je to garant nacionalne opstojnosti Rusije s obzirom na politiku SAD-a i NATO-a

Tijekom idućih deset godina, Rusija bi, prema njegovim planovima, trebala na vojsku potrošiti oko 700 milijardi dolara. Riječ je o otprije poznatom Putinovom stavu, izraženom i u naslovu članka: 'Biti snažan: garancija nacionalne sigurnosti za Rusiju'.

Plan Putina predviđa da će Rusija do 2022. proizvesti preko 400 novih interkontinentalnih balističkih projektila, 20 višenamjenskih podmornica, preko 50 ratnih brodova i oko 100 svemirskih aparata vojne namjene, zatim više od 2300 tenkova, 600 suvremenih aviona (uključujući i razarače 'pete generacije'), 1.000 helikoptera te više desetaka raketnih sistema C-400, Vitjaz, Iskander-M i druge vojne opreme.

Putin tvrdi da će nabrojana vojna tehnika biti nova te da će 'vidjeti dalje, pucati preciznije i reagirati brže od istovjetnih sustava bilo kojeg potencijalnog protivnika na planetu'. Ruski čelnik zagovara jače uključivanje vojne znanosti u obnovu armije koja je zadnji veliki rat vodila u Gruziji 2008. godine, kada je za nekoliko dana svladala gruzijsku vojsku. No tada je, prema stručnim svjedocima, na ratištu viđeno i skandalozno mnogo prastare sovjetske tehnike, a nekoliko mjeseci nakon povlačenja iz Gruzije započela je najveća reforma ruske vojske od Drugog svjetskog rata.

'Naš je cilj stvaranje potpuno profesionalne armije', napisao je Putin koji iz te perspektive zapravo demilitarizira rusko društvo. Riječ je o politički i socijalno iznimno osjetljivoj reformi, jer je dosad već otpušteno ili prekvalificirano više desetaka – možda i stotina tisuća časnika. Putin želi ukinuti obavezni vojni rok, koji je još relativno donedavno trajao dvije godine. Do 2017. broj profesionalaca u ruskoj vojsci trebao bi se smanjiti na 700 tisuća, a do 2020. Rusija bi trebala imati samo 145 tisuća vojnika.

Na pojačavanje zračno-svemirskog sustava Putin je pozvao zbog, kako piše, 'politike SAD-a i NATO saveza o razmještanju svojih proturaketnih sistema'.

'Vojno-tehnološki odgovor Rusije na globalni američki sustav proturaketne obrane i njegov segment u Europi bit će učinkovit i asimetričan. I u potpunosti će odgovarati koracima SAD-a u sferi proturaketne sigurnosti', napisao je Putin.

Naglasio je i važnost jačanja mornarice zbog sve složenije situacije u Arktičkom oceanu, čije podmorje je navodno strahovito bogato naftom, a s čije se površine posljednjih godina intenzivno otapa polarni led.

Izbori za predsjednika Ruske Federacije održat će se 4. ožujka 2012. godine.