NESLAGANJE SA ZAPADOM

Rusija protiv europskog nacrta rezolucije o Siriji

28.09.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Rusija je izrazila u srijedu snažno protivljenje izmijenjenom nacrtu rezolucije zapadnih zemalja koja osuđuje Siriju zbog obračuna s oporbenim prosvjednicima iako novi tekst izostavlja poziv na hitno uvođenje sankcija

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin je rekao da je ostalim članicama Vijeća sigurnosti dao svoj vlastiti nacrt, izmijenjenu verziju ranijega mlakoga ruskog teksta u kojem se izražava zabrinutost zbog razvoja događaja u Siriji.

Svrha nacrta zapadnih zemalja, koji su u utorak iznijele Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal, jest pokrenuti pitanje Sirije s mrtve točke u Vijeću sigurnosti. Nacrt uključuje prijetnju sankcijama ako vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ne zaustavi vojne operacije protiv civila.

No Čurkin je novinarima rekao da izmjene još uvijek ne zadovoljavaju Moskvu, dugogodišnjeg saveznika Damaska, i da nova verzija nastavlja 'jasnu politiku promjene režima' u Siriji.

'Čuli smo izjave u raznim prijestolnicama o tomu tko je legitiman a tko nije i mislimo da taj smjer razmišljanja i govora ohrabruje nasilje u Siriji', rekao je Čurkin.

On je optužio Zapad da 'u biti ohrabruje destruktivne elemente oporbe da nastave sa svojim ponašanjem a, po našem mišljenju, to će imati opasne, dramatične i tragične učinke za Siriju i regiju'.