NUKLEARNO RAZORUŽANJE

Rusija poziva SAD da odustane od proturaketnog štita

06.04.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Uoči sastanka ruskog i američkog predsjednika u Pragu radi potpisivanja povijesnog sporazuma o nuklearnom razoružanju, Rusija je ponovno pozvala Sjedinjene Države da odustanu od kontroverznog proturaketnog štita u Europi, prenose ruske agencije

Proturaketni sustav, koji bi po tvrdnjama SAD-a trebao štititi Europu od nuklearnih napada s Bliskog istoka, a ne Rusije, velik je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja zadnjih godina.

'Taj jednostrani plan ne pridonosi dijalogu', rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je upozorio da Rusija zadržava pravo istupanja iz novog sporazuma o nuklearnom razoružanju ako joj američki proturaketni štit ugrozi nuklearni potencijal.

'Rusija će imati pravo istupanja iz START-a ako kvantitativni i kvalitativni razvoj potencijala američke proturaketne obrane počne ograničavati učinkovitost strateških nuklearnih snaga', rekao je.

Bijela je kuća prošle godine odustala od postavljanja proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, što je nakratko umirilo Rusiju. Nova verzija plana predviđa gradnju sustava u Bugarskoj i Rumunjskoj, što je ponovno raspirilo raspravu.

Sporazum START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), koji će u četvrtak biti potpisan u Pragu, poziva Rusiju i SAD da smanje broj nuklearnih bojevih glava na 1.550 svaka.

Lavrov očekuje da će sporazum biti ratificiran u američkom i ruskom parlamentu 'do kraja travnja'.

Lavrov je također pozvao Washington da prekine razvoj konvencionalnog strateškog naoružanja. 'Taj arsenal mogao bi destabilizirati cijelu situaciju', rekao je.