'OKUPACIJA' GRUZIJE

Rusija postavila protuzračni sustav u Abhaziji

11.08.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Rusija je u Abhaziji rasporedila raketni protuzračni raketni sustav S-300 koji može oboriti svaku letjelicu koja uđe u zračni prostor te odmetnute gruzijske pokrajine, rekao je u srijedu zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga Aleksandar Zelin, prenose ruske agencije

U Južnoj Osetiji su raspoređeni drugi obrambeni protuzračni sustavi, rekao je Zelin. Cilj raspoređivanja sustava S-300 zaštita je teritorija Abhazije i Južne Osetije, kao i uništavanje svake letjelice koja ilegalno uđe u njihov zračni prostor, bez obzira na njezinu misiju, rekao je general Zelin, prenosi agencija Itar-Tass.

Gruzija je brzo reagirala, optuživši Moskvu 'da jača svoju ulogu okupacijske zemlje'.'Ovo pokazuje.. ne samo da Rusija ne namjerava povući svoje snage iz Abhazije i Južne Osetije, već da zapravo jača svoju vojnu kontrolu nad tim područjima', rekao je Eka Tkešelašvili, tajnik gruzijskog nacionalnog vijeća sigurnosti.

Dvije pobunjeničke pokrajine izvan su kontrole gruzijske vlasti još od početka 90-ih godina. U kolovozu 2008. Rusija je razbila gruzijski pokušaj napada na Južnu Osetiju, pokrenut nakon sukoba gruzijskih i pobunjeničkih snaga.

Abhazija i Južna Osetija u međuvremenu su proglasila neovisnost koju je Rusija priznala.