teška situacija

Rusija poslala Kubi dva zrakoplova humanitarne pomoći

24.07.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Rusija je objavila u subotu da je poslala dva zrakoplova humanitarne pomoći Kubi kako bi pomogla toj zemlji suočenoj s američkim ekonomskim embargom u borbi protiv sve većeg broja zaraženih covidom-19.

Po nalogu predsjednika Vladimira Putina, dva zrakoplova An-124 "Ruslan" ruskog ministarstva obrane poletjela su na Kubu, objavilo je ministarstvo u priopćenju.

"Zrakoplovi će isporučiti Kubi hranu, zaštitnu opremu i više od milijun medicinskih maski. Ukupno, više od 88 tona pomoći", navodi se.

Otok s 11 milijuna stanovnika suočen je sa zabrinjavajućim rastom broja zaraženih i umrlih od posljedica covida-19.

Od početka pandemije na Kubi potvrđeno je 316.383 zaraženih i 2.203 umrlih, prema službenim podacima  od petka.

Teškom stanju pridonose gospodarske teškoće izazvane povijesnim embargom Sjedinjenih Država Kubi.

Washington je u četvrtak donio i simbolične financijske sankcije protiv kubanskog ministra obrane.

SAD opravdava sankcije ministru obrane Alvaru Lopez Mieri i specijalnoj jedinici ministarstva unutrašnjih poslova zbog" represije" nad nedavnim "mirnim i prodemokratskim prosvjednicima" na Kubi te je zaprijetlo i novim kaznenim mjerama. 

Povicima "Gladni smo!" i "Dolje diktatura", prosvjednici su izašli na ulice 11. srpnja, a djelomice i dan poslije u više gradova u zemlji.

Na tim okupljanjima jedna je osoba poginula, a deseci su ranjeni te su sigurnosne snage privele stotinu ljudi, navode oporbene organizacije.