krizna situacija između zemalja

Rusija ponovno otvorila Kerčka vrata za plovidbu nakon sukoba s Ukrajinom

26.11.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Rusija je ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja

Ruska obavještajna služba FSB objavila je u ponedjeljak ujutro da su ruski pogranični brodovi zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Rusija je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

S obzirom na odnose koji su osjetljivi nakon ruskog pripojenja Krima 2014. i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu i vjerojatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji.

Ukrajina, koja niječe da su njezini brodovi učinili nešto loše, optužila je Rusiju za vojnu agresiju i pozvala međunarodnu zajednicu da kazni Rusiju.

Vijeće sigurnosti sastat će se na zahtjev Rusije i Ukrajine kasnije u ponedjeljak, rekli su diplomati.

Europska unija u izjavi je naglasila da očekuje od Rusije da omogući slobodnu plovidbu kroz Kerčka vrata i pozvala obje strane  da djeluju u smjeru smirivanja situacije. Glasnogovornik NATO-a također je uputio sličan poziv dvjema zemljama.

Danski ministar vanjskih poslova na Twitteru je napisao da zemlja daje punu potporu Ukrajini. 'Događaji su vrlo uznemirujući i mogu eskalirati', istaknuo je. Kanadska ministrica Chrystia Freeland rekla je da njezina zemlja također osuđuje ono što je nazvala ruskom agresijom i pozvala Moskvu  da oslobodi zaplijenjena plovila.  

FSB je rekao da su trojica ukrajinskih mornara, koji su ranjeni u incidentu, dobili liječničku pomoć te da im životi nisu ugroženi.

Ukrajinski parlament razmotrit će prijedlog o uvođenju izvanrednog stanja u trajanju od 60 dana od ponedjeljka nakon što se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao s vodećim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima u nedjelju navečer.

Mjera bi mogla biti nepopularna u nekim dijelovima Ukrajine jer bi ograničila građanske slobode i državnim institucijama bi dale veće slobode uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine za koje izborne ankete pokazuju da bi Porošenko mogao izgubiti.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem. Na Krimu je smještena ruska crnomorska flota, a s mosta se može kontrolirati plovidba.

Kriza je počela u nedjelju kad je Rusija zaustavila tri ukrajinska broda i spriječila ih da uđu u Azovsko more postavivši svoj teretni brod. Ukrajina je rekla da se ruski brod ranije zabio u njezin teretni brod u neuspješnom pokušaju da ih zaustavi.