preusmjeravanje pažnje

Rusija optužuje Britance da trovanje novičokom koriste za preusmjeravanje pažnje

23.09.2021 u 18:04

Bionic
Reading

Ruski šef obavještajne službe u četvrtak je optužio Veliku Britaniju za laži i preusmjeravanje pažnje s drugih pitanja, nakon što je britanska policija objavila kako je identificiran i treći ruski osumnjičenik za pokušaj trovanja novičokom

Ruski dvostruki agent Sergej Skripalj, koji je prodavao Britancima ruske tajne, i njegova kći Julija napadnuti su 2018. godine u engleskom gradu Salisburyju.

To je potaknulo jedan od najvećih sporova između Rusije i Zapada od završetka hladnog rata, dovevši do protjerivanja diplomata s obje strane nakon što je London optužio Moskvu za napad.

Britanski tužitelji su 2018. osudili dva Rusa za pokušaj ubojstva Skripalja, njegove kćeri i britanskog policajca u Salisburyju.

Nekoliko mjeseci kasnije dogodio se sličan napad na dvoje britanskih državljana u Amensburyju, desetak kilometara udaljenom od Salisburyja.

Vjeruje se kako taj napad, u kojem je umrla jedna žena, nije bio ciljan, nego je bio posljedica napada na Skripalja, nakon što su napadači tamo ostavili otrov.

London tvrdi da su tri napadača operativci ruske vojne obavještajne agencije, prenosi Reuters.

Rusija odbacuje te optužbe kao antirusku propagandu.

„Ovo je pokušaj prikrivanja još jedne laži kako bi se podržala ona prošla“, prenijela je agencija Interfax riječi Sergeja Nariškina, čelnika Vanjske obavještajne službe (SVR).

Nariškin smatra kako Britanija pokušava „preusmjeriti pažnju javnosti sa sramotnog napuštanja Afganistana, posebice SAD-a i njegovih saveznika“.

Talibani su iznenađujuće brzo preuzeli vlast u toj azijskoj državi nakon povlačenja zapadnih snaga.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je reklo da London koristi slučaj trovanja da bi namjerno sabotirala odnose s Moskvom.