ZBOG MASAKRA 1991.

Rusija odbila Litvi ispitivanje Gorbačova

11.01.2012 u 20:35

Bionic
Reading

Rusija je odbila Litvi pravo da ispita Mihaila Gorbačova, posljednjeg sovjetskog predsjednika o masakrima u kojima je 13. siječnja 1991. ubijeno 14 ljudi, navelo je u srijedu litavsko pravosuđe

'Primili smo negativan odgovor. Sud Ruske federacije drži da bi se radilo o nanošenju štete javnom redu, sigurnosti i interesima Saveza', rekao je tužitelj Simonas Slapsinskas novinarima dva dana prije obljetnice događaja.

'Nemamo dovoljno dokaza da bi optužili bivšeg sovjetskog predsjednika i zato smo zatražili da ga saslušamo kao svjedoka', precizira Slapsinkas.

U svibnju prošle godine Litva je službeno tražila od Rusije da joj dopusti da ispita Gorbačova koji je vodio Sovjetski Savez od 1975. do 1991. i čije se svjedočenje smatra ključnim.

Gorbačov se već izjasnio po tom pitanju nekoliko puta u svojim knjigama i razgovorima, sve je već rečeno', rekao je Vladimir Poliakov, glasnogovornik bivšeg čelnika SSSR-a.

Od kada je Litva 1991. postala neovisna od Moskve, ta baltička država pokušava ispraviti nepravdu žrtavama represije.

Neki litavski dužnosnici iz komunističkog doba su osuđeni, ali drugi su izvan dometa pravde jer žive u Rusiji i Bjelorusiji.

Dvadeset i jedan ruski i jedan bjeloruski državljanin upleteni u represiju osumnjičeni su u Litvi za ratne i zločine protiv čovječnosti.