PRESUDA SUDA U STRASSBOURGU

Rusija nečovječno postupila prema rođacima žrtava Katyna

16.04.2012 u 18:35

Bionic
Reading

Rusija je trebala bolje surađivati s Europskim sudom za ljudska prava (ECRH) i s više čovječnosti postupati prema osobama koje su bile bliske žrtvama pokolja u Katynskoj šumi, objavio je taj sud u ponedjeljak u Strasbourgu

Suci su većinom ocijenili da je Rusija prekršila članak 3 Europske konvencije o ljudskim pravima (Zabrana nečovječnog postupanja) u slučaju deset od 15 poljskih državljana koji su se obratili ruskome pravosuđu 2007. te 2009. godine.

Podnositelji zahtjeva bili su bliski s 12 žrtava pokolja počinjenog blizu Smolenska na zapadu Rusije. U Katynu je 22.000 Poljaka, a među njima brojni časnici, ubijeno bez suđenja po nalogu Staljina početkom 40-ih godina.

Moskva je dugo prešućivala zločin čime se održavalo uvjerenje da ga je počinila nacistička Njemačka.

Suci su u odluci istaknuli da Rusija nije ispunila preuzetu obvezu suradnje s ECHR-om i da im je odbila dostaviti svoju pismenu odluku o zatvaranju istrage.

Rusija je Vijeću Europe pristupila 1996., a od 1998. za nju je nastupila obveza poštivanja Europske konvencije o ljudskim pravima.

Veliko vijeće, vrhovna instanca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, treba u roku od tri mjeseca donijeti svoj pravorijek.