UNATOČ SUŠI

Rusija neće uvoziti pšenicu

20.08.2010 u 18:02

Bionic
Reading

Rusija, pogođena nezapamćenom sušom, neće ove godine uvoziti pšenicu, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva poljoprivrede, zanijekavši medijske informacije da će ju uvoziti

'Ne kanimo uvoziti pšenicu', rekao je Oleg Aksjonov. Ruski gospodarski časopis Vedomosti u četvrtak je prenio, pozivajući se na izvor blizak ministarstvu, da bi Rusija u sezoni 2010.-2011. mogla uvesti najmanje pet milijuna tona pšenice, poglavito iz Kazahstana.

Ta je informacija utjecala na ponovni skok cijene pšenice na svjetskom tržištu koja ionako naglo raste.'Ne vodimo nikakve pregovore s Kazahstanom' o tom pitanju, dodao je Aksjonov.

Po riječima predsjednika Dmitrija Medvedeva, Rusija, jedna od najvećih izvoznika pšenice u svijetu, ostala je zbog višetjedne suše bez gotovo četvrtine uroda. U trideset dvjema oblastima proglašeno je izvanredno stanje, po ministarstvu poljoprivrede.

Aksjonov je kazao da su vladina predviđanja o urodu od 60 do 65 milijuna tona u ovoj godini 'dovoljna za domaće potrebe', budući da zemlja ima i lanjske zalihe. Glasnogovornik je usto ocijenio da informacija objavljena u Vedomostima može biti djelo 'nečasnih ljudi' koji žele izazvati velik skok cijena pšenice.