PAO PRI SLIJETANJU

Rusija: Najmanje 44 poginula u zrakoplovnoj nesreći

21.06.2011 u 09:48

Bionic
Reading

Najmanje su 44 osobe poginule u nesreći ruskog zrakoplova Tupoljeva-134 koji se srušio rano u utorak pri slijetanju u zračnu luku u Petrozavodsku, na sjeverozapadu Rusije, objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja

Zrakoplov Tu-134 kompanije RusAir sa 52 putnika i članova posade srušio se pri pokušaju slijetanja po gustoj magli u zračnu luku Besovec, pokraj Petrozavodska u ruskoj pokrajini Kareliji. Do nesreće je došlo kilometar prije aerodromske piste. Zrakoplov je udario u tlo, raspolovio se na dva dijela i zapalio.

Osmero ljudi preživjelo je nesreću i prevezeno je u bolnicu u Petrozavodsku.

Zrakoplov je letio na liniji iz Moskve i većina putnika su Rusi. Obje crne kutije pronađene su na mjestu nesreće.

Tupoljev-134 je zrakoplov sovjetske proizvodnje, čiji je prvi let bio 1967. godine. Nije poznato koliko je bio star zrakoplov koji se srušio kraj Petrozavodska.

Ivanov: zrakoplov pao zbog pogreške pilota

Preliminarni podaci pokazuju da se ruski zrakoplov Tupoljev-134 srušio zbog pogreške pilota u lošim vremenskim uvjetima, izjavio je u utorak u Parizu potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov, a prenose ruski mediji.

'Ne želim preduhitriti istragu, ali prema vanjskim preliminarnim podacima očita je pogreška pilota koji je u lošim vremenskim uvjetima skrenuo desno od piste', rekao je Ivanov, koji boravi u posjetu Francuskoj s premijerom Vladimirom Putinom, u izjavi za novinare.

Dodao je da je zbog magle pilot do posljednjeg trenutka vizualno tražio pistu, ali je nije našao.