NAKON DVA TJEDNA KRIZE

Rusija najavila da će plin jutros poteći k Europi

20.01.2009 u 07:58

Bionic
Reading

Rusija je u utorak rano ujutro najavila kako će obnoviti opskrbu plina Europi preko Ukrajine počevši od 7 sati po GMT-u (osam po srednjoeuropskom vremenu), skoro dva tjedna nakon što je spor između Rusije i Ukrajine ostavio europske zemlje bez plina usred zime

Nalog da plin ponovo poteče u smjeru Europe dan je nakon potpisivanja desetogodišnjeg ugovora o isporuci plina između Moskve i Kijeva i kasnosinoćnjih razgovora između ukrajinske premijerke Julije Timošenko i ruskog izvoznog monopolista Gazproma.

Prema riječima dužnosnika, trebat će 36 i više sati nakon pokretanja sustava plinovoda da on opet postane operativan i da plin stigne do Europe, čiji su pojedini djelovi bili prisiljeni racionalizirati rezerve plina domaćinstvima i industriji zbog problema u opskrbi.

"Od 10 sati ujutro (7 po GMT-u) 20. siječnja Gazprom i (ukrajinska državna tvrtka) Naftogaz počet će sustav dovoditi u normalnu funkciju za opskrbu i tranzit", kazao je agenciji Reuters glasnogovornik ruskog Gazproma Sergej Kuprijanov.

"To je sukladno instrukcijama koje su jutros u četiri sata izdali čelnici dviju tvrtki", rekao je Kuprijanov nakon razgovora između premijerke Timošenko i čelnika Gazproma, koji su potrajali do utorka rano ujutro.

Rusija će također obnoviti opskrbu plinom i same Ukrajine, koja je prekinuta od Nove godine zato što Kijev nije htio platiti višu cijenu plina. Šest dana kasnije izvoz plina koji je išao Europi preko Ukrajine također je prekinut nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da prisvaja plin namijenjen izvozu.