ZBOG EUROAZIJSKE UNIJE

Rusija 'kupuje' Bjelorusiju nižom cijenom plina i kreditom

25.11.2011 u 20:41

Bionic
Reading

Rusija će smanjiti cijenu plina Bjelorusiji i kreditirati je s 10 milijarda dolara za gradnju nuklearke, izjavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin nudeći 'integracijski popust' kako bi potaknuo svoj plan osnivanja Euroazijske unije

Tržišta su pomno pratila pregovore o cijeni plina između Rusije i Bjelorusije koja je ranije izazivala sporove što su uzrokovali smetnje u opskrbi Europe ruskim plinom.

Putin je rekao da će Bjelorusija plaćati 164 dolara za 1000 prostornih metara plina u prvom tromjesječju 2012., što je 40 posto manje u odnosu na cijenu koji je Minsk plaćao ruskom plinskom monopolistu Gazpromu u prva tri mjeseca ove godine.

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan potpisali su prošli tjedan deklaraciju o osnivanju Euroazijske unije koja bi trebala proširiti postojeću zonu slobodne trgovine i kojoj bi se mogle priključiti i ostale bivše sovjetske republike.

Ranije ove godine Rusija i Bjelorusija dogovorile su se da će nastaviti s realizacijom projekta izgradnje nukelarne elektrane blizu istočne granice s EU-om, u vrijeme kada raste otpor nukelarnoj energiji nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukushimi.

Nuklearna elektrana, koju će Bjelorusija graditi ruskim kreditom od 10 milijardi dolara i koristeći rusku tenologiju, bit će smještena oko 50 kilometara od Vilniusa, glavnog grada Litve.