zaljevska zemlja

Rusija jača veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima

15.10.2019 u 17:26

Bionic
Reading

Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su u utorak nekoliko investicijskih sporazuma tijekom prvog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina toj zaljevskoj zemlji u desetljeću

Putin i princ Mohammed bin Zayed Al Nahyan svjedočili su potpisivanju nekoliko sporazuma o razvoju strateškog partnerstva između dviju zemalja, objavila je novinska agencija UAE.

Sporazumi predviđaju investicije vrijedne 1.3 milijardi dolara. To će značiti povećanje od 65 posto u odnosu na posljednjih šest godina, izjavila je ruska strana.

Putin je doputovao u Abu Dhabi u sklopu Zaljevske turneje kojom želi privući ulaganja u rusko gospodarstvo, oštećeno nametnutim sankcijama zbog situacije s Ukrajinom i niskom cijenom nafte.

Odnosi Rusije s UAE se "uspješno razvijaju u prijateljskom i konstruktivnom smislu", rekao je Putin tijekom razgovora s prijestolonasljednikom, objavila je ruska državna agencija TASS.

"Blisko smo se koordinirali o važnim svjetskim i regionalnim pitanjima, o situaciji u Siriji, Libiji, Jemenu i Perzijskom zaljevu", dodao je Putin.

Princ je strateške odnose s Rusijom opisao "prioritetom".

Razmjena između dviju zemalja iznosila je prošle godine 1.7 milijardi dolara, što je povećanje od 3.6 posto u odnosu na prethodno razdoblje.