JEDAN POGINUO, 97 NESTALIH

Rusija istražuje potonuće broda sa 173 turista

10.07.2011 u 20:06

Bionic
Reading

Ruska policija otvorila je istragu o potonuću broda na Volgi u kojem je,, po posljednjim podacima, jedna osoba poginula a 97 se smatra nestalim, objavio je ruski Istražni odbor u priopćenju

Istraga policije pokrenuta je na temelju optužnice za kršenje pravila o sigurnosti, izvijestila je agencija RIA Novosti. Kremlj je rekao da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio čelniku Istražnog odbora Aleksandru Bastrikinu da 'stvori istražni tim kako bi se utvrdilli uzroci tragedije i nađu odgovorni za događaj'.

U nesreći više od 50 godina starog broda 'Bulgaria' poginula je najmanje jedna osoba a 97 se smatra nestalim. 'Bulgaria' je plovila prema regionalnoj prijestolnici Kazanu, oko 830 kilometara istočno od Moskve, a brod je potonuo 80 kilometara južno od Kazana, tri kilometra od obale u Ruskoj republici Tatarstan, na mjestu gdje je rijeka duboka 20 metara.

Brod je služio kao riječni kruzer na Volgi a ruska televizija objavila je da je 'Bulgaria' izgrađena 1955. u Čehoslovačkoj. U trenutku havarije na brodu su bile 182 osobe, od čega 125 putnika, 22 člana posade i 35 članova osoblja, rekla je glasnogovornica ministarstva za izvanredna stanja Irina Andrianova televiziji Vesti 24.

'Na brodu su bile 182 osobe, a spasili smo 84', rekla je Andrianova i dodala da se operacija traganja i spašavanja nastavlja.

Više od 80 pripadnika spasilačkih ekipa upućeno je u područje potonuća 'Bulgarie', a iz zraka područje pretražuje helikopter MI-8, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja.