'ZVIŽDAČI' KREMLJA

Rusija: Imperij uzvraća udarac oporbi

Bionic
Reading

Vlasti nisu suzavcem i batinama rastjerale velike oporbene mitinge u Rusiji prije 10-ak dana, no na odgovor režima nije trebalo čekati dugo: moskovski tabloid LifeNews jučer je objavio kompromitirajuće snimke privatnih telefonskih razgovora jednog od oporbenih vođa, Borisa Nemcova

Nemcov je snimljen kako uz žestoke prostote i teške uvrede komentira ostale vođe protesta, a pogotovo su ružno odjeknule primjedbe o ženama među njima. Nemcov je priznao djelomičnu autentičnost zapisa, odmah se ispričao i najavio tužbu protiv tabloida zbog protuzakonite objave privatnih telefonskih razgovora. Aktivistica Jevgenija Čirikova i novinarka Olga Romanova prihvatile su njegovu ispriku primijetivši da nije vrijeme da se oporba svađa među sobom.

Lifenews.ru nastavlja objavljivati sate materijala iz kojih bi se navodno trebala iščitati namjera Nemcova da ukloni iz prosvjednih zbivanja sve popularnijeg desničarsko-antikorupcionaškog aktivista Alekseja Navaljnog, zatim popularnog pisca Borisa Akunjina, te da iskoristi pokret za uskogrudni pokušaj vlastitog povratka na vlast. No najavljene materijale tek treba proanalizirati: Moscow Times, primjerice, piše da izuzev vulgarnog rječnika nema kompromitirajućih iskaza koji bi osobito štetili Nemcovu, a kamoli cijelom pokretu koji se i ne bazira na simpatijama prema Nemcovu, već na revoltu protiv izborne prevare.

U cijeloj aferi posebno je zanimljivo da mediji u ovoj protuzakonitoj publikaciji privatnih razgovora koriste riječ 'leaks'. Neki komentatori dalje razrađuju tezu o - s obzirom na stanje u zemlji - relevantnim i poželjnim informacijama iza kulisa izvansistemske oporbe. Dakle, može se ovaj slučaj promatrati i kao adaptacija ruskog (i potencijalno ne samo ruskog) režima na globalnu diverziju koju su ove godine izveli zviždači Juliana Assangea. Poruka režima glasi: ako je simpatično krasti naše tajne informacije i koristiti ih protiv nas, onda ćemo i mi iskoristiti svoju itekakvu moć da uz sličnu retoriku (u ime nekog općeg interesa, sigurnosti itd.) obrađujemo vašu privatnost. Afera s Nemcovim djeluje kao upozorenje kako bi mogla izgledati javnost u diktaturama budućnosti uslijed razvoja tehnologije i maksime o 'pravu na informaciju': zatrpana kompromitirajućim iskazima s oznakom 'top secret', intimnim vešom i podatkovnom kakofonijom.

Prve snimke u javnost su puštene četiri dana prije novog velikog mitinga koji oporba u subotu sprema u Moskvi i na kojem se ponovno očekuje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Inače, tabloid koji je objavio Nemcovljeve snimke vlasništvo je bankara Jurija Kovalčuka, jednog od dugogodišnjih prijatelja ruskog premijera Vladimira Putina.