S PRAVOSLAVNOM CRKVOM I DALJE NAPETO

Rusija i Vatikan uspostavljaju pune diplomatske odnose

03.12.2009 u 21:12

Bionic
Reading

Rusija je odlučila uspostaviti pune diplomatske odnose sa Svetom Stolicom podignuvši svoje predstavništvo na razinu veleposlanstva, priopćio je u četvrtak Kremlj nakon susreta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i pape Benedikta XVI. u Vatikanu

'Predsjednik Medvedev obavijestio je papu Benedikta XVI. da je potpisao uredbu o uspostavi punih diplomatskih veza sa Svetom Stolicom', rekla je novinarima glasnogovornica ruskog predsjednika Natalija Timakova.

'Zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da provede pregovore o uspostavi odnosa i da predstavništva podigne na razinu apostolske nuncijature i veleposlanstva', dodala je. Dvije zemlje su od 1990. razmjenjivale samo predstavnike koji nisu imali status veleposlanika.

Novi zamah u diplomatskim odnosima događa se u času kada se čini da veze Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, napete zadnjih godina, doživljavaju stanovito zatopljenje, pošto je u veljači za patrijarha imenovan Kiril koji je dugo obnašao dužnost glavnog diplomata Pravoslavne crkve.

Nakon višegodišnje napetosti i redovitih optužaba bivšeg ruskog patrijarha Aleksija II. da Katolička crkva u Rusiji provodi prozelitizam, sada više nije nemoguć susret pape Benedikta XVI. i patrijarha Kirila.