POTPISAN SPORAZUM

Rusija i Bjelorusija rješile plinsku krizu

02.07.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Ruski naftni div Gazprom i bjeloruska državna tvrtka Beltransgaz potpisali su dodatak ugovoru o cijeni tranzita za ruski plin preko teritorija Bjelorusije i to bi trebalo riješiti krizu nastalu krajem lipnja, javila je u petak agencija Interfax

'Strane su potpisale potrebne dokumente kojima se cijena tranzita za 2010. godinu utvrđuje na 1,88 dolara za 1.000 prostornih metara plina na 100 kilometara', rekao je generalni direktor Beltransgaza Vladimir Maiorov.

Nijedna od dviju tvrtki nije u petak bila dostupna kako bi potvrdila informacije, prenosi agencija AFP. Gazprom je dosad za tranzit plina preko Bjelorusije plaćao 1,45 dolara za 1.000 prostornih metara plina.

Plinska kriza izbila je prošlog tjedna kada je Gazprom nakratko prekinuo isporuke plina Bjelorusiji tražeći podmirenje duga za plin isporučen od početka godine.

Bjelorusija je konačno račun i platila no zatim je zahtijevala da Rusija podmiri dug za tranzit plina preko bjeloruskog teritorija. Gazprom je tada uplatio 228 milijuna dolara Minsku koji je, međutim, tražio 260 milijuna dolara obrazlažući zahtjev povećanjem cijena tranzita od studenoga.

U jeku napetosti bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko čak je ponovo prijetio prekidom tranzita ruskog plina i nafte prema Europi, ako Moskva u roku od 48 sati ne podmiri dug. No prijetnju ipak nije ostvario.