SVIJET U SEDAM DANA

Rusija gomila milijunaše, svijet izbjeglice, a mali Turci u školama će učiti o demonima

24.06.2018 u 09:29

Bionic
Reading

Je li Melania Trump 'najbeskorisnija prva dama u povijesti Bijele kuće'? Zašto je SAD napustio Vijeće za ljudska prava UN-a? Mađarski parlament izglasao zakon 'Stop Sorošu'. Unatoč slabom ekonomskom rastu i sankcijama, u Rusiji prošle godine narastao rekordan broj milijunaša. Gdje bi bio Steven Spielberg da mu djed iz Ukrajine nije emigrirao u SAD? O događajima tjedna u svijetu čitajte u pregledu Davorke Grenac

Što zajedničko imaju Henry Kissinger, Andy Garcia, Sigmund Freud, Saido Berahino, Ivan Ljubičić, Luol Deng, Iman, Gloria Estefan, Albert Einstein, Mila Kunis i Freddie Mercury?

Neki od njih pobjegli su iz Zanzibara, Somalije, Burundija, neki iz nacističke Njemačke, BiH ili s Kube, našavši utočište i novi život u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u ili Monte Carlu. Svi oni su kao djeca ili u ranoj mladosti bili izbjeglice, pred vratima neke druge zemlje, podsjetio je gledatelje Sky News uoči Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja.

Uoči Svjetskog dana izbjeglica UN je objavio poražavajuću istinu o našem dobu: broj izbjeglica i interno raseljenih lica prošle godine popeo se na rekordnih 68,5 milijuna, a među njima polovina su djeca. Na svakih 110 stanovnika danas u svijetu dolazi jedna izbjeglica ili prisilno raseljena osoba. Svake minute 20 osoba u svijetu ostavi sve za sobom da pobjegne od rata, vjerske netrpeljivosti, progona i terora. To je 1200 osoba u jednom satu, 28.800 dnevno - pravi mali grad, dvostruko veći od naše Crikvenice.

Ali kriza ide dalje. Brod Aquarius sa 629 izbjeglica spašenih s libijske obale prošlog tjedna uplovio je u luku španjolske Valencije, nakon što mu je nova talijanska vlada zatvorila granicu, a novi šef unutarnjih poslova Matteo Salvini poručio da Italija više ne namjerava biti izbjeglički kamp Europe (Salvini usput zahtijeva i točan popis pripadnika romske zajednice, navodno zbog deportacije osoba koje nisu Talijani). Zbog politike prema migrantima uzdrmana je njemačka koalicijska vlada, a kancelarka Merkel obećala je pregovore s partnerima u EU o zajedničkoj migrantskoj politici.

U SAD-u se digla bura zbog otkrića da Trumpova administracija drži dvije stotine djece u kavezima, nasilno odvojene od roditelja-migranata, dok ovi borave iza rešetaka zbog pokušaja ilegalnog prijelaza američko-meksičke granice. Potresne videosnimke uplakanih klinaca uglavnom predškolske dobi i potrpanih u 'skloništa za osobe nježne dobi', kako vlasti nazivaju žičane krletke, revoltirale su i demokrate i dio republikanaca, ne i bivšeg menadžera Trumpove predsjedničke kampanje Coreyja Lewandowskog. On se odbio ispričati javnosti jer je vijest o razdvajanju 10-godišnje djevojčice s Downovim sindromom od majke na Fox Newsu komentirao ponižavajućim 'tja, tja' ili 'što se može'?

  • +7
Djeca migranata u izbjegličkom kampu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U toj priči oglasila se putem glasnogovornice i Melania Trump onim da 'mrzi gledati djecu odvojenu od roditelja', no da se 'zakon mora poštivati, ali ga treba primjenjivati sa srcem'. Dobar dio javnosti napao ju je iz svih oružja, od toga da je 'najbeskorisnija prva dama u povijesti Bijele kuće' do prekapanja po njezinim imigracijskim papirima i nedokazanim sveučilišnim diplomama. No prva se dama brzo prebacila na modni teren, odmjeravajući modne snage sa španjolskom kraljicom Letizijom za vrijeme prošlotjednog službenog posjeta španjolskog kraljevskog para Bijeloj kući.

Pritisnut o zid, njezin je muž ipak izvršnim nalogom o okončanju razdvajanja obitelji korigirao politiku nulte tolerancije prema ilegalnom ulasku u SAD. A SAD se povukao iz Vijeća za ljudska prava UN-a, optužujući ga za 'hipokriziju i pristranost protiv Izraela'. Odluka je priopćena dan nakon sjednice Vijeća koju je sazvao visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Husein na temu useljeničke politike Donalda Trumpa, ocjenjujući je 'nesavjesnom' i 'beskrupuloznom'.

U međuvremenu je mađarski parlament odobrio zakon kojim se zatvorom do jedne godine kažnjavaju pomagači ilegalnih tražitelja azila. To je dio nastojanja premijera Viktora Orbana da premijesi zemlju u ono što naziva 'neoliberalnom demokracijom'. Zakon je nazvan 'Stop Sorošu' jer je američki milijarder mađarskog podrijetla pomagao mađarskim nevladinim udrugama u borbi protiv Orbanove populističke politike, a premijeru se to ne sviđa.

Rusi su zabavljeni nogometom i milijunašima. Prema najnovijem izvješću o globalnom bogatstvu multinacionalne konzultantske tvrtke Capgemini sa sjedištem u Parizu, Rusija je unatoč slabom gospodarskom rastu, sankcijama i napetosti sa Zapadom postigla novi svjetski rekord u rastu broja dolarskih milijunaša. Tom dobro potkoženom klubu prošle godine pridružilo se 7000 novih članova te sada broji 189.500 osoba teških od milijun dolara na više. Ankete među običnim građanima pokazuju da ih u zemlji najviše pogađa rastuća nejednakost između bogatih i siromašnih.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zagrijava se predsjednička izborna kampanja u Turskoj, a s njome i otpor protivnika predsjednika. Erdogan navješćuje naciji reformu sekularnog obrazovanja i otvaranje tisuća islamskih vjerskih škola, uključujući lekcije o demonima i tome kako djevojkama pokriti sve osim očiju, ruku i stopala. Takvim podizanjem pobožne generacije Erdogan našoj djeci krade budućnost, kažu aktivisti.

Prošli tjedan navršile su se 43 godine otkako su 20. lipnja 1975. na filmsko platno stigle 'Ralje', prvi visokobudžetni film Stevena Spielberga. Da Spielbergov djed s očeve strane 1900. godine nije emigrirao iz Ukrajine i skrasio se u Cincinnatiju, Hollywood bi danas bio kraći za jednog od najuspješnijih filmskih magova u povijesti.

P.S. Vijest iz Turkmenistana: lokalna policija u ovoj azijskoj zemlji odnedavna provjerava koriste li građani u zahodima umjesto toaletnog papira novine s fotografijama predsjednika države Gurbangulija Berdimuhamedova, objavila je ruska informativna agencija Fergana. Zadatak policije je da utvrdi počinitelje i ukori ih zbog nanošenja štete predsjednikovu imidžu. Ukora će vjerojatno biti podosta iz dva razloga: 1. Turkmeni umjesto skupog guz-papira sve više troše novine kojih je ionako gomila jer se na njih moraju pretplatiti; 2. lik dragoga vođe teško je poštedjeti 'prljanja' jer njegove slike dominiraju na svim stranicama u svim novinama.