2,2 MILIJARDE DOLARA

Rusija dala Venezueli kredit za kupnju oružja

14.09.2009 u 11:51

Bionic
Reading

Rusija je Venezueli odobrila 2,2 milijarde dolara zajma za nabavu oružja, što uključuje tenkove i najsuvremenije protuzračne rakete, rekao je u nedjelju venezuelski predsjednik Hugo Chavez

Chavez se tijekom prošlotjedna posjeta Moskvi dogovorio o kupnji oružja koje uključuje 92 tenka i raketne sustave S-300 kojima se mogu gađati borbeni zrakoplovi i krstareće rakete.'Moramo zahvaliti ruskoj vladi koja nam je odobrila 2,2 milijarde dolara zajma za nabavu oružja', rekao je Chavez u svom tjednom televizijskom nastupu. Nije rekao koliko će stajati novo oružje.

Venezuela, velik izvoznik nafte, pretrpjela je ove godine financijski gubitak zbog nižih cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Chavez je kazao da Venezuela mora posuditi novac za obrambene potrebe kako ne bi morala štedjeti na prosvjeti i zdravstvu.

Venezuela je zadnjih godina kupila od Rusije oružja za više od četiri milijarde dolara, među kojima i 24 borbena zrakoplova tipa 'suhoj'. Kritičari ističu da Venezuela potiče utrku u naoružavanju u Latinskoj Americi, a Chavez se brani da želi osuvremeniti vojsku u obrambene svrhe.