zaoštravanje odnosa

Rusija će protjerati 13 američkih i poljskih diplomata

16.04.2021 u 20:59

Bionic
Reading

Moskva planira protjerati 13 diplomata iz SAD-a i Poljske u odgovoru na protjerivanje deset ruskih diplomata iz SAD-a i troje iz Poljske, objavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je također recipročno uvela sankcije protiv SAD-a, prenosi agencija Interfax.

Lavrov je rekao da će Rusija ograničiti aktivnosti američkih organizacija i zaklada koje se miješaju u njezina unutarnja pitanja.

Američke diplomatske misije u Rusiji bit će značajno smanjene, rekao je ruski šef diplomacije, a osmero američkih diplomata neće moći ući u državu. Njihova imena bit će objavljena kasnije u petak, prenosi agencija dpa.

Lavrov je pozvao američkog veleposlanika u Rusiji Johna Sullivana da se vrati u Washington na konzultacije. Moskva je ranije povukla svog veleposlanika Anatolija Antonova iz američke prijestolnice.

Ti se potezi događaju kao odgovor na diplomatsku i financijsku ofenzivu Washingtona protiv ruskih dužnosnika i tvrtki u četvrtak, zbog navodnog ruskog miješanja u američke izbore i slučajeva hakiranja.

SAD je protjerao 10 ruskih diplomata i uveo sankcije nekoliko desetaka pojedinaca i organizacija.

Među njima je šest ruskih tehnoloških tvrtki koje surađuju s obavještajnim službama, piše Interfax.

Washington je kritizirao nastavak ruske okupacije Krima, ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. godine, i navodnog davanje financijskih nagrada afganistanskim militantima za ubijanje američkih vojnika.

Poljska je pak prozvala troje ruskih diplomata, zaposlenika veleposlanstva u Varšavi, personama „non grata“, izražavajući solidarnost sa SAD-om.

Američki predsjednik Joe Biden je poručio kako, usprkos sankcijama, SAD ne želi eskalaciju tenzija s Rusijom, nego „stabilan, predvidljiv odnos“.