PROPADNU LI PREGOVORI

Rusija američkom raketnom štitu zaprijetila svojim raketama

23.11.2011 u 18:05

Bionic
Reading

Rusija će razmjestiti svoje napadačko oružje u južnim i zapadnim dijelovima zemlje i usmjeriti ih prema elementima američkoga proturaketnog štita u Europi, propadnu li pregovori dviju zemalja o raketnoj obrani, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u televizijskom obraćanju građanima

Medvedev je iznio niz mogućih 'odgovarajućih mjera' protiv američkih presretačkih raketa i radara razmještenih u Europi u slučaju neuspjeha razgovora između Moskve i Washingtona o raketnoj obrani, a među njima je razmještanje balističkih raketa Iskander u Kalinjingradu.

'Ako te mjere ne budu dovoljne, Rusija će razmjestiti na zapadu i jugu zemlje sustave naprednog napadačkog oružja koji će biti usmjereni prema euopskoj komponenti (američkog) proturaketnog štita', kazao je.

Medvedev je podsjetio da odnosi Rusije sa SAD-om i NATO-om na području proturaketne obrane imaju dugu i kompliciranu povijest. Američki predsjednik Barack Obama revidirao je planove svog prethodnika Georgea W. Busha za izgradnju sustava proturaketne obrane u rujnu 2009. godine, što je Rusija pozdravila kao pozitivni korak, a ta je odluka otvorila put za sklapanje važnog sporazuma Novi START.

Međutim, SAD je počeo provoditi novi plan proturaketne obrane koji predviđa stvaranje sustava proturaketne obrane u fazama. 'To posebice izaziva zabrinutost u Rusiji jer bi to moglo značiti razmještanje američkih raketa i vojne moći u blizini ruskih granica', rekao je Medvedev

'Nažalost, SAD i druge članice NATO-a nisu pokazale dovoljno volje... da čuju i shvate našu zabrinutost glede europskog proturaketnog sustava obrane u ovoj fazi. Oni samo ponavljaju da ti planovi nisu usmjereni protiv Rusije i da nema razloga za zabrinutost. To je stajalište izvršnih vlasti, ali zastupnici u nekim zemljama otvoreno govore da je taj cijeli sustav protiv Rusije', istaknuo je.

'Mi nećemo pristati sudjelovati u programu koji bi mogao za kratko vrijeme, za oko 6 do 8 godina, oslabiti našu sposobnost odvraćanja nuklearnog napada. Program europske proturaketne obrane već se provodi, i to nažalost brzo, u Poljskoj, Turskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. Mi smo suočeni s gotovom činjenicom', kazao je.

Ruski predsjednik je također rekao da u slučaju 'nepovoljnog razvoja situacije Rusija zadržava pravo da odustane od daljnjih koraka na području razoružavanja i kontrole naoružanja'. Osim toga, kako je dalje rekao, mogla bi se pojaviti osnova za povlačenje Rusije iz START-a.

Međutim, istaknuo je da Rusija i dalje želi nastavak dijaloga sa SAD-om i NATO-om o proturaketnom štitu. 'Naravno da ćemo nastaviti dijalog sa SAD-om i NATO-om o tom pitanju. O tome sam se dogovorio s američkim predsjednikom Barackom Obamom kada smo se nedavno sastali... Još uvijek ima vremena za postizanje razumijevanja. Rusija ima političku volju za postizanje sporazuma koji su potrebni na tom području, sporazuma koji bi otvorili novo poglavlje u našim odnosima sa SAD-om i NATO-om.'

Naglasio je da se to može postići samo uspostavom pravne osnove za suradnju koja bi jamčila uzimanje u obzir legitimnih interesa i zabrinutosti Rusije. 'Mi smo otvoreni za dijalog i nadamo se razumnom i konstruktivnom pristupu naših zapadnih partnera', zaključio je Medvedev