BOMBA ZAB-2.5SM

Rusi zasipaju Idlib zapaljivim bombama koje gore kao sunce

08.08.2016 u 21:50

Bionic
Reading

Organizacija civilne zaštite 'Bijele kacige' iz Sirije objavila je snimke za koje tvrdi da prikazuju napad kazetnim bombama sa specijalnim zapaljivim streljivom na civilna područja grada Idliba. Navode da su kazetne bombe RBK-500 ispustili ruski zrakoplovi te da su sadržavale specijalno zapaljivo streljivo ZAB 2.5SM. Na snimci se vide zgrade u bijelom plamenu i ljudi kako vrište

Prema navodima 'Bijelih kaciga', u napadu je teško ozlijeđeno najmanje 10 osoba. Ovo nije prvi put da civilni aktivisti i nevladine organizacije putem društvenih mreža objavljuju dokaze o korištenju zapaljivog oružja u Siriji.

Nekoliko svjetskih medijskih kuća 18. lipnja 2016. prenijelo je videosnimke koje pokazuju ruske zrakoplove u bazi u Siriji naoružane zapaljivim bombama. Iako su prvotna izvješća govorila o kazetnim bombama, riječ je zapravo o ruskim zrakoplovnim zapaljivim bombama RBK-500 ZAB-2.5SM koje spadaju u zapaljivo oružje.

Navedene bombe sadrže punjenje koje se sastoji od legure aluminija i željeza (engl. thermite), a prilikom pada upale se i takve djeluju na tlu, kao na snimkama iz Sirije. 'Obična' kazetna bomba, pak, sadrži eksplozivno podstreljivo koje detonira prilikom udara o površinu ili u metu. Također, bilo je i medijskih izvješća koja su spominjala bijeli fosfor ili napalm, međutim te vrste naoružanja nisu zabilježene u Siriji.

RBK-500 ima tri vrste streljiva ZAB-2.5, zapravo izgleda kao uvećani 'zvončić' poznat široj javnosti u Hrvatskoj. Prva je verzija teška 2,3 kilograma, punjena je thermiteom i gori 150 - 180 sekundi. Druga ima jednako punjenje, ali je teška 2,5 kilograma, a gori od 120 do 180 sekundi, dok je treća teška 2,2 kilograma. Punjena je kombinacijom thermitea i napalma. Druga i treća verzija, također, imaju posebna eksplozivna punjenja koja pucaju dok oružje gori te tako sprječavaju gašenje i dodatno šire požar.

Temperatura koja se stvara kemijskom reakcijom iznosi tri tisuće stupnjeva Celzija što je usporedivo s nekim hladnijim dijelovima Sunca koji su 'vrući' oko 5000 stupnjeva.

Važno je ovdje naglasiti kako zapaljivo oružje nije zabranjeno, za razliku od kazetnog streljiva. Naime, Protokol III Konvencije o određenom konvencionalnom oružju, koji je potpisalo 113 država, među kojima i Rusija, jasno regulira korištenje zapaljivog oružja, odnosno precizno navodi slučajeve u kojima njegovo korištenje nije dopušteno. S obzirom na to da je riječ o oružju koje može nanijeti teške opekline ljudima i izazvati požare koji se vrlo teško gase, Protokol III zabranjuje korištenje zrakoplovnih zapaljivih bombi u područjima s civilnim stanovništvom.

Niz država potpisnica Protokola III HRW pozivao je na korištenje zapaljivog oružja sukladno propisima i pravilima, među kojima je i Hrvatska koja već nekoliko godina zagovara potrebu dodatnog osnaživanja Protokola III i jačanja odredbi za zaštitu civilnog stanovništva od posljedica njegova korištenja.


U odgovoru UN-a sirijskoj oporbi od 24. lipnja 2016. izražava se zabrinutost zbog izvješća o korištenju zapaljivog oružja u Siriji te se naglašava kako UN nije u mogućnosti potvrditi navode o korištenju. Ujedno UN očekuje da će se sve strane u sirijskom sukobu suzdržati od korištenja zapaljivog oružja na nedopušten način.

Ovakav odgovor UN-a svakako iznenađuje budući da su korištenje zapaljivog oružja u Siriji u proteklim tjednima dokumentirali deseci aktivista i novinara, kao i renomirane međunarodne organizacije, poput Human Rights Watcha, Kampanje za zabranu kazetnog streljiva ili Amnesty Internationala. Također, na društvenim mrežama dostupno je čitavo vrelo videosnimaka i fotografija koje svjedoče o korištenju zapaljivog oružja u naseljenim mjestima diljem Sirije.