PROMATRAČI NA PUTU ZA KIJEV

Rusi upozoravaju da plina neće biti danima

09.01.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Sporazum o kontroli tranzita ruskog plina preko Ukrajine bit će potpisan u petak, što će omogućiti nastavak opskrbe Europe plinom, objavio je ruski državni plinski monopol Gazprom

MOSKVA - "Očekujemo da će se tijekom današnjeg dana službeno potpisati protokol o uspostavi međunarodnoga neovisnog mehanizma kako bi se zajamčio tranzit ruskog plina preko Ukrajine", rekao je direktor Gazproma Aleksej Miller nakon sastanka s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. "Odmah poslije toga nastavit ćemo isporučivati plin", dodao je.

Europska komisija objavila je da su kontrolori već na putu prema Kijevu. Onamo je otputovao i češki premijer Mirek Topolanek kako bi zaključio sporazum. Glasnogovornik Europske komisije Ferran Tarradellas rekao je kako je potrebno oko 66 sati da plin stigne do zapadne Europe od trenutka kad ga Rusija ponovno pusti.

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina potvrdio je u petak da je Rusija pristala na razmještaj promatračke misije, u kojoj će biti predstavnici Europske komisije, Rusije i Ukrajine, koja će osigurati nesmetan protok ruskog plina preko Ukrajine do europskih zemalja.

Napredak u pregovorima, koji su jučer u Bruxellesu gotovo cijeli dan bili bez pomaka, dogodio se nakon telefonskih razgovora Putina, Topolaneka i njemačke kancelarke Angele Merkel

Ruski su dužnosnici su upozorili da će, čak i kada promatrači budu na svojim mjestima, trebati sati, možda i dani, prije nego što plin preko Ukrajine počne stizati do potrošača.

Plin će vjerojatno biti isporučen samo europskim potrošačima jer bilateralni sporazum Moskve i Kijeva oko cijene plina i plaćanja starih dugova, koji je i izazvao cijeli spor, još nije postignut.

Čim Rusija prekine blokadu u opskrbi plinom, Ukrajina će zajamčiti protok plina na Zapad, rekao je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u telefonskom razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, objavila je agencija Interfax.

Moskva očekuje da će se razgovori čelnika Gazproma i ukrajinskog Naftogaza nastaviti u petak. Itar-Tass je javio kako postoje naznake da će do susreta šefa Gazproma Alekseja Millera i čelnika Naftogaza Oleha Dubine doći u Sočiju.

Putin je još jednom zatražio da Ukrajina za plin plaća tržišnu, a ne povlaštenu cijenu. "Kako bi dobila plin, Ukrajina mora doći u Moskvu i potpisati ugovor. A ono što dobije, mora i platiti. Naši ukrajinski partneri neće potpisati i neće platiti. I to je to", rekao je Putin stranim novinarima, objašnjavajući uzroke plinske krize.

Plinskim sporom Rusije i Ukrajine bilo je u većoj ili manjoj mjeri pogođeno 18 europskih zemalja. Najteža je situacija bila na Balkanu, gdje su neke zemlje u potpunosti ovisne o ruskom plinu. U Srbiji, BiH i Bugarskoj stotine tisuća ljudi ostale su bez grijanja, a zatvorene su i brojne tvornice.