TKO JE OTKUCAO ŠPIJUNE?

Rusi u SAD poslali ubojicu na 'krticu'

Bionic
Reading

Informacija bi se mogla ignorirati kao tabloidska patka da je nije objavio Kommersant - jedan od najkvalitetnijih i najozbiljnijih listova u Rusiji, kojem žutilo i senzacionalizam nisu u opisu posla

Neimenovani 'visoki izvor' u kremaljskoj adminstraciji najavio je u današnjem broju tog poslovnog dnevnika osvetu zbog ljetošnje afere u kojoj su Amerikanci na svom teritoriju raskrinkali i uhitili 11 ruskih obavještajaca.

'Znamo tko je krtica i gdje se nalazi. Ne trebate sumnjati da smo za njim već poslali Mercadera', izjavio je dotični izvor.

Ramon Mercader bio je španjolski komunist, tajni agent sovjetskog NKVD-a koji je po nalogu Staljinovogrežima 1940. godine u Meksiku ubio Lava Trockog

Isti izvor poručio je da je izdajica 'pukovnik Šerbakov' (ime je vjerojatno lažno) dugogodišnji ruski povjerenik u SAD-u.

Podsjetimo, grupa od 11 obavještajaca koji su radili za Rusiju uhićena je simultano diljem SAD-a u srpnju ove godine, a potom je zamijenjena za četvero ruskih građana koji su u svojoj domovini služili zatvorske kazne zbog špijunaže za SAD.

Jedna od ljetos raskrinkanih ruskih obavještajki, Anna Chapman (aka Anna Kušenko), kasnije je u Rusiji postala tzv. celebrity i 'seks-simbol' tamošnjih tabloida.

Ruska Služba za vanjsku agenturu (SVR ) odbila je komentirati napise. No mediji podsjećaju na riječi premijera Vladimira Putina nakon eskalacije špijunskog skandala:

'Izdajice uvijek loše završe. Najčešće skončaju kraj nekog plota, od alkohola ili narkotika', kazao je tada Putin, najmoćniji lik ruskog obavještajnog miljea, koji je 80-ih napravio karijeru kao KGB-ov agent u Istočnoj Njemačkoj.