UGROŽENA SREDNJA BOSNA

Rusi u BiH ostavili opasni radioaktivni materijal

23.01.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Na izvanrednoj sjednici općinskog vijeća u Zenici raspravljalo se o ekološkoj ugroženosti grada i cijele središnje Bosne. Nakon sjednice u javnost su procurile šokantne fotografije

ZENICA - Objelodajeno je da u krugu postrojenja pogona Aglomeracija, koji se nalazi unutar tvrtke Arcellor Mittal, postoji zazidano skladište radioaktivnog materijala. Skladište je bez stručnog nadzora i predstavlja opasnost po ljude i okoliš. Pretpostavlja se da je riječ o materijalima i opremi iz predratnog vremena.

O ovom slučaju nitko se ne želi službeno oglasiti. Riječ je o bačvama i drugom materijalu s napisima na ruskom jeziku, uskladištenom u zidu. Svi predmeti označeni su upozorenjima o opasnom radioaktivnom materijalu, a dobro obaviješteni izvor kaže da je to zazidano prije nego što je Mittal došao u Zenicu. Još uvijek nije poznato ima li radijacije i oko objekta.

Nažalost, nitko od predstavnika medijskih kuća ne može službeno prići mjestu, i to zbog nevjerojatno složene procedure ulaska u zonu u kojoj se nalaze ovi radioaktivni materijali i oprema.