bitka za donbas

Rusi tvrde da su ušli u Siversk, Ukrajinci potvrdili topničke napade na grad

13.07.2022 u 23:09

Bionic
Reading

Ruske i prorurske snage ušle su u Siversk, u regiji Donjeck, prenosi u srijedu ruska agencija TASS, dok ukrajinska vojska tvrdi da nije bilo nikakvih novih okršaja na bojišnici koja uključuje taj grad, ali da je Siversk pod topničkom vatrom.

Reuters napominje da nije bilo moguće provjeriti rečene informacije.

Ranije u srijedu Vitalij Kiseljov, ministar unutarnjih poslova samoproglašene Narodne Republike Lugansk, rekao je da bi grad mogao biti zauzet za nekoliko dana.

Početkom srpnja ruske snage i proruski separatisti su osvojili Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Rusija nastavlja napadati istočnu Ukrajinu u nastojanju da preuzme kontrolu nad pokrajinom Doneck i cijelom industrijskom regijom Donbas. Moskva je ranije ovog mjeseca zauzela pokrajinu Luhansk, koja čini ostatak Donbasa.

Rusija kaže da želi preoteti Donbas od Ukrajine u ime separatista koje podržava Moskva u dvije samoproglašene narodne republike čiju je neovisnost priznala uoči rata.

Ukrajina je danas potvrdila da je počela raketne napade dugog dometa na ruske snage u južnoj Ukrajini i uništila skladište streljiva.

Udar je slijedio nakon što je Washington isporučio Ukrajini napredne mobilne topničke sustave HIMARS za koje Kijev kaže da ih njegove snage koriste sve učinkovitije.