putin u problemima

Rusi skloniji bivšoj sovjetskoj vlasti nego trenutnoj, bila je 'bliža narodu'

05.08.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Rusi imaju bolje mišljenje o bivšoj sovjetskoj vlasti nego trenutnoj ruskoj, pokazuju rezultati nacionalne ankete koju je u ponedjeljak objavila najveća nezavisna organizacija za sociološka istraživanja u državi, Levada Center.

Ispitanici su s liste od više od dvadeset karakteristika mogli odabrati pet kako bi opisali bivšu i trenutnu vlast. Četiri najčešće odabrane karakteristike Sovjetske vlade su sve bile pozitivne, dok su za trenutnu vladu sve bile negativne.

Vlast u Sovjetskom Savezu bila je "bliska narodu", smatra 29 posto ispitanika. Njih 25 posto reklo je da je bila "snažna", 22 posto da je "pravedna", a 20 posto da je "legitimna".

Gotovo polovica ispitanika, njih oko 41 posto, smatra da je trenutna vlada "kriminalna i korumpirana". Ostale tri karakteristike koju su najčešće birali su te da je "udaljena od naroda" (31 posto), "birokratska" (24 posto) te "kratkovidna" (19 posto).

Samo je 15 posto ispitanika označilo da smatra da je trenutna vlast legitimna. 

Gospodarski problemi i mirovinska reforma, kojom se dob za umirovljenje povećala za pet godina, doprinijela su širenju sve lošijeg mišljenja o trenutnoj vlasti otkako je predsjednik Vladimir Putin prošle godine osvojio svoj četvrti mandat.