PARADA NA DAN POBJEDE

Rusi pokazali vojnu moć, Putin: Nema te sile koja nas može porobiti

09.05.2017 u 12:05

  • +19

Vojna parada u Rusiji

Izvor: Reuters / Autor: MAXIM SHEMETOV

Bionic
Reading

Otkucajem sata na Kuli spasa u Kremlju u utorak je na moskovskom Crvenom trgu započela vojna parada povodom 72. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Tijekom parade u kojoj je sudjelovalo 10.000 vojnika i 114 komada vojne tehnike prikazana su najnovija ruska vojna dostignuća, osim zrakoplova i helikoptera, čiji je prelet otkazan zbog lošeg vremena

Kako javljaju novinske agencije, vojna parada je započela u 9 sati po našem vremenu otkucajem sata na kremaljskoj Kuli spasa, nakon čega je ruski ministar obrane Sergej Šojgu obavio smotru postrojbi.

Nakon smotre postrojbi uslijedio je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se obratio nazočnima na Crvenom trgu.

'Nema, niti će biti sile koja može porobiti ruski narod. Lekcije prošlosti nas pozivaju da budemo oprezni', poručio je Putin u svojem govoru, rekavši kako ruske oružane snage mogu odbiti bilo koji napad i reagirati na bilo koju prijetnju. Pritom je nadodao kako je Rusija otvorena za suradnju te kako je uvijek bila na strani sila mira.

Poslije obraćanja, Putin je Rusima čestitao Dan pobjede te je nakon počasnih plotuna intonirana himna Ruske federacije čime je i započela vojna parada.

Prikaz naoružanja i tehnike počeo je tenkom T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svjetskom ratu probila do Berlina. Ubrzo potom pred moskovskom publikom prošao ešalon najsuvremenijeg ruskog tenka T-14 Armata.

U paradi je sudjelovalo 10.000 vojnika Izvor: Društvene mreže / Autor: CHANNEL90seconds newscom

Nakon prolaska oklopnih postrojbi uslijedio je svečani marš posebne divizije operativne namjene 'Deržinski' federalne službe vojske Nacionalne garde Rusije, a potom su po prvi put Crvenim trgom paradirali pripadnici tzv. Omladinske vojske koju čine 90.000 mladića i djevojaka iz čitave Rusije.

Tijekom parade prikazana je najnovija vojna oprema, među kojima je i tehnika kojom su opremljene postrojbe smještene u arktičkom području, dok je zbog lošeg vremena izostao tradicionalni prelet borbenih zrakoplova i helikoptera.

U osiguranju i organizaciji parade sudjelovalo je više od 378.000 ljudi, a pored Moskve, parade su održane u još 26 ruskih gradova.    

Vojna parada u Moskvi Izvor: Reuters / Autor: Reuters