NAKON 20 GODINA BUŠENJA

Rusi otkrili jezero četiri kilometra ispod Antarktike

09.02.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Jezero Vostok nalazi se na dubini od 4.000 metara i nije imao kontakt s površinom i zrakom atmosfere skoro 20 milijuna godina

Nakon nešto više od dva desetljeća bušenja, ruski znanstvenici su kazali da su stigli do površine ogromna jezera slatke vode na Antarktici.

Otkriće pozdravljaju istražitelji i znanstvenici iz cijeloga svijeta jer postoji velika sigurnost da će biti upoznate nove vrste života u tim vodama.
U natjecanju ruskih, britanskih i američkih znanstvenika oko istoga cilja pobijedili su prvi stigavši do jednoga od mnogih, misli se da ih je nekoliko stotina, podglacijalnih jezera na tom hladnom kontinentu.

Antarktika je kontinent koji okružuje južni pol Zemlje. Jedini je ljudima nenaseljeni kontinent na Zemlji.

Prosječna mjesečna temperatura kreće se ovisno o dužini dana. U vrijeme polarne noći arktičke zime, sunce se uopće ne pojavljuje, a za vrijeme arktičkog ljeta sja 24 sata dnevno (sada). Tako je u unutrašnjosti prosječna lipanjska (zima na južnoj polutki) između -40 i -68 Celzijevih stupnjeva, a uz obalu oko -18° C. (21. srpnja 1983. u ruskoj postaji Vastok izmjereno je -89,2° Celzijevih, što je najniža temperatura ikada izmjerena u slobodnoj prirodi na Zemlji).

Tijekom ljeta, u najtoplijem mjesecu siječnju, temperatura uz obalu penje se na koji stupanj iznad nule. Zbog ovakvih temperatura postoji samo par antarktičkih jezera i samo jedna, a i to povremena, rijeka Onyx. Tek kada se shvaćaju ove brojke spoznaje se prava veličina ovoga otkrića.