ZRAČNI UDARI

Rusi optužuju Ukrajince za napade dronovima, poginule tri osobe

05.12.2022 u 20:35

Bionic
Reading

Dvije ruske zračne baze u središtu zemlje bile su u ponedjeljak na meti ukrajinskih bespilotnih letjelica, pri čemu su tri osobe poginule, priopćilo je rusko ministarstvo obrane

U ponedjeljak ujutro 'režim u Kijevu (...) pokušao je izvesti zračne udare pomoću dronova sovjetske proizvodnje na zračne baze Djagiljevo u okolici Rjazanja i Engels u okolici Saratova', navodi se u tekstu. Ministarstvo optužuje ukrajinske snage da tako želi 'izbaciti iz stroja ruske avione dugog dometa' koji se upotrebljavaju za napade na energetsku infrastrukturu kojih je zadnjih tjedana bilo mnogo na ukrajinskom teritoriju.

Da je ruski sustav protuzračne obrane srušio te 'reaktivne dronove', njihove bi krhotine pale na teritorij napadnutih zračnih baza i prouzročile eksplozije koje bi 'lakše' oštetile avione, navodi se u priopćenju. Trojica ruskih vojnika 'teško su ranjena' u tim napadima, a četvorica su primljena u bolnicu, navodi isti izvor.

Unatoč tim napadima, 'masovni zračni udar visokopreciznim oružjem' izveden je u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s ukrajinskom vojskom, piše se u priopćenju u kojemu se dodaje da je pogođeno ukupno 17 meta.

  • +19
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Više ruskih glasila izvijestilo je tijekom dana, pozivajući se na lokalne čelnike, da su dvije zračne baze u središtu Rusije, od kojih je jedna namijenjena strateškom zrakoplovstvu a koristi se za napade na Ukrajinu, u ponedjeljak potresle eksplozije.

Na društvenim mrežama odmah se počelo nagađati da bi iza eksplozija mogla stajati Ukrajina, premda su dvije baze stotinama kilometara udaljene od ukrajinske granice. Vladimir Putin je obaviješten o ovim incidentima, kratko je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 'Predsjednik redovito prima informacije od nadležnih služba o svemu što se događa', rekao je novinarima, bez drugih potankosti. Kijev zasad nije preuzeo odgovornost ni za jednu eksploziju.