POJAVILI SE NA TELEVIZIJI

Rusi optuženi za trovanje Skripala: Željeli smo samo vidjeti Stonehenge

13.09.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Dva ruska državljana koja su se pojavila na ruskoj državnoj televiziji u četvrtak, izjavila su kako ih je Britanija pogrešno optužila za pokušaj ubojstva ruskog špijuna i njegove kćeri u Engleskoj te da su u ožujku samo turistički bili u Salisburyju.

Britanski tužitelji su prošli tjedan identificirali dvojicu ruskih državljana koji su 'operirali' pod lažnim imenima Aleksander Petrov i Ruslan Boširov te ih optužili za trovanje Sergeja i Julije Skripal nervnim otrovom u Engleskoj.

Dvojica muškaraca koji su se pojavili na ruskoj nacionalnoj televiziji RT television bili su izgledom slični onima na slikama koje je objavila britanska policija.

"Naši prijatelji su nam savjetovali već duže vrijeme da posjetimo ovaj prekrasan grad", rekao je jedan od muškaraca za grad Salisbury u kratkom videu intervjua kojeg je emitirala televizija RT.

Rekli su kako su se možda slučajno i približili Skripalovoj kući, ali da nisu znali gdje se ona nalazi. Ostali su u Salisburyu manje od jednog sata zbog lošeg vremena a željeli su posjetiti Stonehendge.

Britanija je rekla kako su dvojica osumnjičenika ruski obavještajni časnici koji su gotovo sigurno djelovali prema naredbama vrha ruske države. Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost u slučaj.

Skripal, bivši ruski dvostruki agent koji je izdao desetke agenata britanskoj obavještajnoj službi (MI6) i njegova kćer su pronađeni onesviješteni na klupi u Salisburyju u ožujku. Proveli su tjedne u bolnici prije nego što su ih otpustili.

Dvojica muškaraca su rekla da nisu radili za GRU, da su oni obični poduzetnici i žrtve kako to nazivaju "nevjerojatne slučajnosti".

Dvojac je izašao u javnost dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin objavio da su identificirani Petrov i Boširov i da su rekli da ih ništa ne povezuje s kriminalom. Izrazio je želju da se dvojica pojave u javnosti.

Afera se ponovno pojavila na naslovnicama u srpnju kada je žena Dawn Sturgess nedaleko Salisburyja umrla, a njezin partner Charlie Rowley se razbolio nakon što je pronašao lažnu bočicu parfema Nina Ricci koja je sadržavala novičok i donio je kući.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia