KAMATE I KAZNE

Rusi od svoje rafinerije u Brodu naplatili 20 milijuna eura?!

24.05.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Čak 11 milijuna maraka penala i 24,6 milijuna maraka kamata za kredite naplatila je prošle godine ruska kompanija Njeftegazinkor od svoje Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Iako je Njeftegazinkor većinski vlasnik spomenute Rafinerije, te se čini da Rusi milijunske kazne naplaćuju sami sebi, to ipak nije u potpunosti tako jer u Rafineriji Brod 20 posto kapitala imaju i mali dioničari, preko čijih se leđa sve to prelama

Kazna je Rafineriji Brod naplaćena zbog nepoštivanja ugovora o isporuci nafte koji su sklopili ruska Optima grupa i uprava Rafinerije koju je također postavio ruski Njeftegazinkor. U izvještaju revizorske kuće Deloitte o poslovanju Rafinerije Brod u 2010. koji je objavljen na Banjalučkoj burzi, stoji da je ruska kompanija Njeftegazinkor od Rafinerije, čiji je većinski vlasnik, lani naplatila 11 milijuna maraka kazne, odnosno penala.

Prema pisanju portala Vijesti.ba, ruski je vlasnik brodsku rafineriju opteretio i s čak 289 milijuna maraka kredita, od čega samo kamata premašuje 65 milijuna maraka. Tako su, osim penala, od Rafinerije lani naplatili još i 24,6 milijuna maraka na ime kamata za kredite. Po tom su receptu u protekle dvije godine Rusi od brodske Rafinerije naplatili čak 40 milijuna maraka penala i kamata.

'Optima i Rafinerija su dva odvojena pravna subjekta i moramo tako raditi prema propisima u Republici Srpskoj. Činjenica je da Rafinerija nije ispunila svoje obveze iz ugovora, a mogla je', rekao je prvi zamjenik direktora Optima grupe, Slavko Šćepanović za Poslovni kurs banjalučke Alternativne televizije.

Dok Rusima plaća milijunske iznose na ime kamata i penala, Rafinerija Brod, čija osnovna djelatnost više nije proizvodnja i prodaja naftnih derivata, već uslužna prerada za rusku Optima grupu, prošlu je 2010. godinu ponovno završila s gubitkom od 66,7 milijuna maraka. Rafinerija je tako u 2010. ostvarila dobit od 39 milijuna, dok je dobit Optima grupe bila čak 25 puta veća, te je iznosila blizu milijardu maraka.

Rafinerija je tako u potpunosti ovisna o novcu matične kompanije, a budući da su obveze Rafinerije čak 170 milijuna maraka veće od njezine obrtne imovine, revizor upozorava da bi se ta tvrtka uskoro mogla suočiti s nelikvidnošću.