UBOJICA DRONOVA

Rusi na pragu oružja koje bi moglo zapečatiti sudbinu terorista

02.01.2019 u 20:13

Bionic
Reading

Ruski inženjeri iz tvrtke PEMZ konstruiraju modul s elementima umjetne inteligencije čija će zadaća biti uništavanje manjih niskoletećih dronova koji se smatraju glavnim terorističkim oružjem na Bliskom istoku

Program izrade 'ubojice dronova' najavio je krajem prosinca autor projekta Omahan Umahanov, prenose ruski mediji, dodajući kako mu je radni naziv Samum, a koji ne treba brkati s istoimenom ruskom raketnom lebdjelicom ili s protuzračnim samohotkama.

'Ubojica dronova' trebao bi štititi objekte od prijetnji jeftinijih bespilotnih letjelica koje mogu nositi eksplozivna sredstva, ali i od taktičkih lovačkih zrakoplova, jurišnog zrakoplovstva i borbenih helikoptera, ističe portal The Russia Beyond the Headlines.

Modul na daljinsko upravljanje bez posade može se montirati na svaku platformu koja se kreće, neovisno je li riječ o oklopnim vozilima ili plovilima.

Projekt Samum zasad nije dobio podršku ruskog ministarstva obrane pa rokovi njegovog završetka ovise o narudžbama, poručio je glavni konstruktor u intervjuu za ruske medije.

Po Umahanovim riječima, ukoliko stigne narudžba ministarstva obrane ili stranih kupaca, tvrtki PEMZ potrebno je dvije do tri godine kako bi dovršila projekt topničkog oruđa bez posade. U ovom trenutku postoje dva prototipa oružja koje bi mogao nositi Samum. Riječ je o topu dometa u visinu 1,5 kilometara, a u daljinu 2,5 kilometara te topničko-raketne verzije dometa u daljinu šest kilometara, a u visinu 3,5 kilometara, koja bi trebala nositi rakete zemlja-zrak tipa Igla ili Verba.