tektonski poremećaj

Rusi izazvali kaos na tržištu nekretnina u Beogradu

25.09.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Nedugo nakon što je u Ukrajini počeo rat, ruski državljani masovno su krenuli u Beograd. Njihova daleko bolja platežna od one prosječnog građanina Srbije dovela je do tekstonskog poremećaja na tržištu nekretnina: skakale su cijene najma, ali i kvadrata stana. Novi problem mogao bi da se javiti nakon nove odluke Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji

Iako stručnjaci za nekretnine kažu da je još uvijek rano davati procjene, ali da neslužbeno doznaju o velikom broju ruskih državljana koji od srijede dolaze u Srbiju, vlasnici nekretnina već sada vide razliku, javlja Nova.rs.

Jedna menadžerica zadužena za iznajmljivanje lanca privatnih apartmana na beogradskom Voždovcu kaže da se apartmani zakuplju na periode i duže od šest mjeseci.

'To je pokazatelj da se ne žele vratiti tamo tako brzo', kaže sugovornica.

Navodi da je sinoć u apratman došao mladi Rus koji ima 27 godina.

„Stigao je sa ženom, samo što nije zaplakao. Radi kao IT stručnjak, ostat će duže od šest mjeseci“, navela je sugovornica dodajući da u tom trenutku nije bilo slobodnih apartamana i da su gosti odlučili čekati u nekom hotela u centru grada.

Ističe i da u protekla dva dana putnici iz Rusije stižu uglavnom noćnim letovima i do apartmana dolaze jako kasno.

„Noćas je stigla djevojka stara 23 godine, sutra u zoru stiže cijela obitelj s troje djece, trebam ih dočekati. Svi su prilično očajni i uplašeni“, navodi upravitejica voždovačkih apartmana.

Miloš Mitić iz agencije „City expert“ kaže da navala ruskih državljana nije stala još od ožujka.

„Rusi čine većinu potražnje za stanovima i to ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu. Ono što je bitno naglasiti je da oni jesu utjecali na skuplje zakupe i cijenu kvadrata jer im se prilično žuri i imaju više novca“, kaže Mitić.

Rusi stižu u Srbiju Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Dodaje i da je interes stalno toliki da se ovaj poslednji val nakon proglašene mobilizacije još nije ni osjetio.

„Tržište je ograničeno brojem stanova u ponudi. Cijene se nisu mnogo mijenjale od onog skoka iz ožujka ili travnja“, navodi Mitić.

Kaže da ima neslužbene informacije o tome da je posebno porastao interes  za kupovinu stanova i da je riječ o plaćanju gotovinom.