O JUŽNOJ OSETIJI

Rusi i Gruzijci u Ženevi nastavljaju pregovore

16.09.2009 u 13:10

Bionic
Reading

Rusi i Gruzijci trebali bi u četvrtak u Ženevi održati 7. krug pregovora radi uspostave sigurnosnih mehanizama na Kavkazu, nakon ljeta koje su obilježili međusobni napadi

Godinu dana nakon kratkog rata u kolovozu 2008. za nadzor nad gruzijskom republikom Južnom Osetijom, veze Moskve i Tbilisija dodatno su se pogoršale u srpnju i u kolovozu, pa su obje strane prijetile nastavkom sukoba.

Moskva je optužila Gruziju da se ponovno naoružava uz pomoć SAD-a kako bi se pripremila za novi rat i čak da je svoje vojnike u Južnoj Osetiji stavila u stanje povišene pripravnosti. Dvije strane su se usto cijelo ljeto optuživale za 'provokacije' duž granice gdje jedinu vojnu nazočnost osiguravaju vojnici Europske unije raspoređeni nakon kolovoza 2008.

Nakon početnih teškoća 'dinamika' pregovaračkog procesa postupno se ustalila, rekao je izaslanik EU-a Pierre Morel. Unatoč svemu, konkretni rezultati su slabi. Strane su se u veljači dogovorile o načinu sprječavanja izgreda na terenu, ali se provedba dogovora pokazala teška.

Što se tiče sudbine izbjeglica - čiji broj nevladine organizacije procjenjuju na tridesetak tisuća - drugog pitanja na dnevnom redu pregovora, ono nije daleko odmaklo. Ustvari, stručnjaci ne očekuju velike rezultate od tog procesa koji ponajprije treba spriječiti obnovu sukoba.

'Bolje je razgovarati nego ratovati', rekao je francuski stručnjak za Rusiju Jacques Sapir. No, od toga "neće biti ništa", ističe, sve dok je 'situacija potpuno blokirana'.