UNIŠTENJE BAZA

Rusi čiste islamiste po Kavkazu

12.03.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Trojica pobunjenika i supruga jednog od njih ubijeni su u ponedjeljak u vojnim operacijama protiv pobunjeničkih skupina u Dagestanu i u Kabardino-Balkariji, dvjema republikama na ruskom Kavkazu u kojima su se pobunili islamisti, pišu ruske novinske agencije

U Mahačkali, prijestolnici Dagestana, republici na Kaspijskom jezeru koja graniči s Čečenijom, specijalne snage su upale u zgradu u kojoj su se dan ranije pobunjenici utvrdili u jednom stanu, javio je mjesni ogranak FSB-a (Savezna služba za sigurnost), a prenijela je agencija Ria Novosti.

Redarstvene snage morale su evakuirati stanovnike iz peterokatnice u kojoj je buknuo požar. U napadu su ubijena dvojica muškaraca, među kojima i osoba za koju se pretpostavlja da je vođa tamošnje pobunjeničke skupine, i supruga jednog od njih, po policijskom izvoru koji prenosi agencija.

Borbe su se u ponedjeljak ujutro vodile i u jednom selu u Kabardino-Balkariji, u središtu kavkaskog gorja, gdje su se pobunjenici također ukopali u jednoj kući, izvijestile su ruske agencije. Kako navode policijski izvori, a prenosi Interfax, jedan pobunjenik je poginuo, a drugi su i dalje pružali otpor oko podneva.

Ria Novosti, pozivajući se na policijski izvor, piše također da je pronađena i uništena pobunjenička baza u šumovitu predjelu Dagestana, nakon što je u petak mecima pogođen helikopter redarstvenih snaga pa je letjelica morala prisilno sletjeti.

Nakon prvog čečenskog rata (1994-1996) između ruskih saveznih snaga i separatista pobuna se postupno islamizirala i proširila se izvan granica te malene republike te je sredinom 2000-ih prerasla u oružani islamistički pokret koji je danas aktivan na čitavom području sjevernog Kavkaza.