BILATERALNI SPORAZUM

Rusi će ratificirati START već u petak?

23.12.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Donji dom ruskoga parlamenta mogao bi već u petak ratificirati Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog oružja, odnosno Novi START, najavio je u četvrtak predsjednik Dume Boris Grizlov, prenose agencije

Grizlov je rekao da bi donji dom parlamenta mogao glasovati o ratifikaciji sporazuma već u petak, ako rezolucija američkoga Senata o ratifikaciji 'ne utječe na tekst sporazuma', izvijestila je ruska agencija RIA.

Grizlov je rekao da ruski parlament još nije primio tekst rezolucije koju je prihvatio Senat, ali očekuju da će stići tijekom dana.

'Postoji informacija da rezolucija sadrži nekoliko uvjeta', rekao je Grizlov.

'Ako uvjeti (koje je američki Senat postavio za ratifikaciju START-a u srijedu) ne utječu na glavni tekst sporazuma, mi bismo ga mogli ratificirati već sutra', rekao je Grizlov, kako prenosi AFP.

Ako, s druge strane, američki dokumenti ne odgovaraju očekivanjima ruske strane, 'postoji nekoliko scenarija po kojima bi se događaji dalje mogli odvijati: mogli bismo najprije u prvom čitanju prihvatiti zakon o ratifikaciji, a nakon toga i amandmane na tekst', rekao je predsjednik Dume, kako navodi agencija Itar-Tass

Američki Senat u srijedu je, 71 glasom za i 26 protiv, ratificirao Novi START, kojim se za trećinu smanjuje broj nuklearnih bojnih glava u nuklearnim arsenalima dviju zemalja, a za polovicu broj sredstava za njihovu isporuku.

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava na obje strane, na po 1.550 komada, sa sadašnjeg limita od 2.200.

Za polovicu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, na po 700, uz 100 u pričuvi. Sporazum ponovo uspostavlja sustav verifikacije u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane 18 puta godišnje, kakav je do kraja 2009. postojao prema sporazumu START I.

Sporazum Novi START potpisali su Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 8. travnja u Pragu. Stupit će na snagu nakon što ga ratificira ruski parlament, što se očekuje u najskorije vrijeme.

Novi START zamijenit će sporazum START I koji je istekao 2009, a kojem su pridavane zasluge za osiguravanje stabilnosti između dviju nuklearnih sila čiji arsenali čine 95 posto nuklearnog oružja u svijetu.