RAFINERIJA U B. BRODU DOBILA NOVO POSTROJENJE

Rusi će investirati 700 milijuna eura u naftni sektor BIH

27.09.2011 u 19:03

Bionic
Reading

U Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu danas je pušteno u pogon novo postrojenje u čije je opremanje uloženo osam milijuna eura. Na novoizgrađenom postrojenju rafinerije, koju su stanovnici susjednog Slavonskog Broda prozvali glavnim krivcem za zagađenje zraka u njihovu gradu, vršit će se izdvajanje benzena iz reformata čime će se dostići i standard EURO 5, tvrde ruski vlasnici rafinerije

Rekonstruirana je linija za preradu nafte koja će omogućiti povećanje proizvodnje sa 1,2 na čak tri milijuna tona godišnje. Ruski vlasnici rafinerije u BiH tvrde da će se poboljšati i kvaliteta benzina i tekućeg naftnog plina koji će zadovoljavati europske standarde, javljaju BiH mediji.

'Sada smo u mogućnosti da naše proizvode koji su normirani po najvišim standardima ponudimo tržištima susjednih zemalja, ali i Europske unije jer naša proizvodnja uvelike nadmašuje potrebe bosanskohercegovačkog tržišta', rekao je direktor Rafinerije Brod Sergej Kraščuk.

Direktor tvrtke Zarubezhneft, koja je vlasnik naftne industrije RS-a, Nikolaj Brunič najavio je da ta tvrtka do 2015. planira investirati 700 milijuna eura u naftni sektor BiH.