NEUOBIČAJENI PONEDJELJAK

Ruše se rekordi: Vikend donio 50 milijuna kuna od cestarina

10.08.2015 u 20:00

Bionic
Reading

Hrvatska je u špici turističke sezone što vizualno uvijek dobro dočaraju kilometarske kolone na autocestama. Hrvatskoj se smiješi i rekordni prihod od cestarina, javlja RTL

Početak tjedna, a kao da je vikend. Čak i ljeti, ogromna kolona vozila ponedjeljkom pomalo je neuobičajen prizor u Lučkom. Tek se nešto brže vozilo u smjeru mora.

Iza domaćih autocesta jedan je od najboljih vikenda ikad, izvještava RTL Danas. Hrvatskim autocestama i autocestom Rijeka - Zagreb prošlo je više od 967.000 vozila kojima je naplaćeno 49,5 milijuna kuna cestarine bez PDV-a. Gotovo tri milijuna više, nego u istom razdoblju prošle godine. Poseban rekord bilježi Dalmatina.


'Prvi puta smo ostvarili neki rekord, od trenutno procijenjenih 110 milijuna kuna za Dalmatinu, u srpnju. Za pretpostaviti je, prema ovim brojkama koje imamo za prvih 7 mjeseci, da će za autoceste pod upravljanjem i HAC-a i ARZ-a ovo biti rekordna godina', izjavio je Mario Juzvišen, direktor Sektora za naplatu cestarine, HAC ONC.

Da bi tako i trebalo biti, vidljivo je iz rasta prihoda autoceste A1. U prvih 7 mjeseci prihodi od cestarine popeli su se na 276 milijuna kuna bez PDV-a što je, u odnosu na prošlu godinu, 15 i pol milijuna više.