PREDSJEDNIK ILI TAKO KAO ŠTO JE BILO

Rupelov triler završava ratom s Hrvatskom

22.10.2009 u 22:57

Bionic
Reading

Dimitrij Rupel, 'vječni' slovenski ministar vanjskih poslova, nakon neočekivane prošlogodišnje smjene iz vrha slovenske politike, iskoristio je obilje vremena za pisanje novog romana, i to političkog trilera, naslovljenog 'Predsjednik ili tako kao što je bilo'

Rupelov roman predstavljen je u četvrtak u Ljubljani, a jedan od prvih primjeraka svog djela s posvetom Rupel je darovao Janezu Janši, bivšem premijeru i svom političkom istomišljeniku.

Iako se u posljednja dva desetljeća uglavnom bavio politikom, Rupel je i pisac, dramatičar, sociolog i publicist, čiji opus obuhvaća desetak romana i drama. I u proteklom razdoblju Rupel je mnogo pisao, ali uglavnom govore, članke i eseje.

Jedno se vrijeme redovito javljao kolumnom u ljubljanskom Delu, dok je bio ministar vanjskih poslova, za što je dobivao tisuću eura po kolumni, što je izazvalo – baš kao i mnogo drugih Rupelovih poteza proteklih godina – brojne negativne reakcije ,piše Novi list

Rupelov novi roman opisuje upravo posljednjih 20-ak godina povijesti Slovenije, koje je Rupel želio podijeliti s čitateljima na literaran način, jer se o njima nije mogao izraziti drukčije, nego samo romanom.

Roman 'predsjednik' počinje ubojstvom predsjedničkog kandidata (slovenski političar i predsjednički kandidat Ivan Kramberger ubijen je 1992. godine), a završava, kako je u šali rečeno na predstavljanju romana, 'hrvatsko-slovenskim ratom', koji se ipak neće dogoditi.