KRATKA ODBIJENICA

Rupel izbjegao dvoboj s Rudolfom u Otvorenom

03.12.2008 u 14:53

Bionic
Reading

Dimitrij Rupel nije prihvatio poziv urednika HTV-ove emisije Otvoreno Mislava Togonala da se 8. ili 9. prosinca pred televizijskim kamerama sučeli s Davorinom Rudolfom o prijeporima uz hrvatsko-slovensku državnu granicu

ZAGREB - Togonal je danas izjavio kako je jučer dobio kratak odgovor iz Ureda za odnose s javnošću slovenske Vlade da Dimitrij Rupel ne može sudjelovati u spomenutoj televizijskoj emisiji.

Rudolf i Rupel, koji je u međuvremenu postao savjetnik slovenskog premijera, bili su pozvani da objasne javnosti zašto do danas nije postignut konačan dogovor o razgraničenju dviju susjednih država.

Izravan dvoboj dvojice političara očekivao se sa zanimanjem budući da su Rudolf i Rupel bili prvi ministri vanjskih poslova u doba proglašenja neovisnosti Hrvatske i Slovenije 1991. i prvi predsjednici nacionalnih povjerenstava za razgraničenje, a sada su savjetnici - Rupel slovenskoga premijera Pahora, a Rudolf ministra Jandrokovića.

Uz to, Rupel je donedavno bio slovenski ministar vanjskih poslova, a Rudolf vodi hrvatsko izaslanstvo u Mješovitoj hrvatsko-slovenskoj komisiji koja će dvjema vladama predložiti međunarodno pravosudno tijelo za konačno rješenje dugogodišnjega graničnog spora.

Obojica su bila pozvana na sučeljavanje kao političari i stručnjaci, a ne kao predstavnici vlada.

Rudolf je bio prihvatio poziv na televizijsko sučeljavanje s Rupelom.