ZBOG PREDSJEDNIKA

Rumunjski ministar policije podnio ostavku

06.08.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Rumunjski ministar unutarnjih poslova Ioan Rus, koji je u središtu rasprave o organiziranju referenduma o opozivu predsjednika Traiana Basescua, objavio je u ponedjeljak ostavku jer je izložen 'neprihvatljivim pritiscima'

Član vladajuće koalicije Socijalno-liberalne unije (USL), Rus je kazao da je izložen pritiscima političara svih orijentacija, kao i onih iz vlastite koalicije.

Ukazao je i na 'kritike i pritiske' suspendiranog predsjednika Traiana Basescua te privremenog predsjednika Crina Antonescua

Rus je najavio skoru ostavku državnog tajnika Victora Paula Dobrea i rekao kako oni drže da su dobro organizirali taj referendum.

Antonescu, jedan od čelnika koalicije koja je na vlasti od svibnja i koja je pokrenula postupak opoziva predsjednika Basescua, izazvao je oštre kritike Europske unije i Sjedinjenih Država zbog nekih upotrijebljenih metoda.

Ustavni sud je za 31. kolovoza odgodio pravorijek o pravovaljanosti referenduma i pozvao vlasti da do tada provjere izborne propise korištene za referendum.

Prema podacima Središnjeg izbornog ureda, stopa sudjelovanja na referendumu iznosila je 46,24 posto, što je manje od 50 posto potrebnih da bi rezultati bili valjani, prema ocjeni Ustavnog suda.

Moguće je stoga da Basescu, koji je sada suspendiran, ponovno preuzme dužnost iako se 86 posto birača koji su izašli na referendum, izjasnilo za njegovu ostavku.