Stalna mušterija

Rumunjska kupila pet portugalskih F-16 za 130 milijuna dolara

03.02.2020 u 17:50

Bionic
Reading

Rumunjska je prošlog tjedna s Portugalom sklopila ugovor o kupnji pet lovaca tipa F-16 vrijedan 130 milijuna dolara, koji uključuje njihovu doradu po rumunjskim specifikacijama, preobuku pilota i održavanje tih lovaca koje će tehničko osoblje portugalskog ratnog zrakoplovstva obaviti u Rumunjskoj

Kako javlja vojni portal Defence Aerospace, nakon sklapanja ugovora portugalski ministar obrane Joao Gomes Cravinho izjavio je da će budući rumunjski zrakoplovi biti nadograđeni i osuvremenjeni u pogonima portugalske tvrtke OGMA koja pruža usluge održavanja i proizvodnju aerostruktura. Prema ugovoru, Rumunjska je od Portugala kupila četiri jednosjeda i jedan dvosjed za potrebe obuke pilota, a riječ je i staroj verziji F-16 Block 15.

Cravinho je naglasio da će prva dva aviona biti isporučeni Rumunjskoj u lipnju ove godine, nakon čega u listopadu slijedi isporuka još dva, a posljednjeg primjerka početkom iduće godine. Portugalski ministar dodao je kako se, pored prodaje aviona, uspostavljaju i vrlo bliski odnosi suradnje s rumunjskim ratnim zrakoplovstvom.

'Rumunjska je zainteresirana za našu tekstilnu industriju koja je opremila naše oružane snage, a razgovarali smo i o mogućnosti zajedničkog rada u GEOMETOC-u, Centru izvrsnosti NATO-a u Portugalu te u rumunjskom Centru izvrsnosti na području ljudske inteligencije, što je od interesa za Portugal, ali i na području svemirskih istraživanja', izjavio je Cravinho, dodajući da obje zemlje osjećaju potrebu za jačanjem svojih pomorskih sposobnosti putem izgradnje brodova u Rumunjskoj i Portugalu.

Valja napomenuti da je Europska unija zabranila tzv. indirektni offset koji se odnosi na gospodarsku suradnju, ali i nadalje dopušta vojnu suradnju i vojne kompenzacije.

Portugal prodao svoje F-16 Rumunjskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: New Weapons Upadate

Rumunjska je s Portugalom trgovala i ranije te je svoju prvu eksadrilu F-16 kupila 2013. godine, a tih 12 aviona, naoružanje i prateću infrastrukturu Bukurešt je platio 628 milijuna dolara. Riječ je o portuglaskim viškovima koje je ta zemlja kupila u razdoblju od 1994. do 1999. godine. Prije te kupnje, Bukurešt je razgovarao o kupnji F-16 s Grčkom i Izraelom.