SAMIT EU-A

Rumunjska će staviti veto na kandidaturu Srbije?

01.03.2012 u 10:36

Bionic
Reading

U četvrtak je prvi dan dvodnevnog sastanka na vrhu Europske unije na kojem će kao promatrač sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović. Samitom će dominirati ekonomske teme. Očekuje se također da će čelnici EU-a potvrditi odluku o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji. Na samitu bi trebao ponovno biti izabran Herman Van Rompuy na novi dvoipolgodišnji mandat na čelu Europskog vijeća

Čelnici 25 zemalja članica također bi trebali potpisati ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline da bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone.

Kako je rekao jedan visoki europski dužnosnik, očekuje se da će to biti prvi 'tihi, normalni' samit od 2008. i svjetske ekonomske krize, javlja EurActiv.com.

Ipak, priznaje da je teško procijeniti je li to i 'povratak u normalnost' ili će vođe odlučiti da sporna pitanja treba pomesti pod tepih.

Očekuje se da će Srbiji biti dodijeljen status kandidatkinje nakon što je Beograd postigao kompromis s Kosovom oko nekoliko spornih pitanja, konkretno oko zastupanja na međunarodnim sastancima i oko granične kontrole.

Neočekivan je bio potez Rumunjske koja je zaprijetila da će blokirati Srbiju. Bukurešt, naime, inzistira na tome da Beograd prvo treba jamčiti prava oko 30.000 Rumunja koji žive u Srbiji, ali su rumunjski pokušaj blokiranja Srbije kritizirali ministri vanjskih poslova Njemačke i Švedske.

Premda diplomati kažu da je malo vjerojatno da rumunjski predsjednik Traian Basescu stavi veto na kandidaturu Srbije, ta mogućnost i dalje postoji.