SVE ZBOG KRITIKA EU

Rumunji se u nedjelju na referendumu izjašnjavaju o predsjedniku države

28.07.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon kritika Europske unije, Rumunji se u nedjelju trebaju izjasniti o smjeni predsjednika Traiana Basescua, čiji su simpatizeri pozvali na bojkot referenduma

Oko 18 milijuna birača pozvano je izjasniti se u Rumunjskoj i u inozemstvu, posebice Španjolskoj i Italiji gdje žive stotine tisuća rumunjskih emigranata.

Rumunjska oporba prije nekoliko dana zatražila od svojih pristaša da ne glasuju na nedjeljnom referendumu o smjeni predsjednika Traiana Basescua u nastojanju da odziv na glasovanje zadrži ispod 50 posto čime bi referendum bio nevažeći.

Parlament, kojime dominira ljevičarska Socijal-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte, suspendirao je desnog Basescua pod optužbom da je prekoračio svoje ovlasti a na referendumu u nedjelju će se odlučivati hoće li trajno napustiti predsjednički položaj.

Rumunjski ustavni sud je presudio da većina glasova izašlih na referendum nije dovoljna za smjenu Basescua te da na birališta mora izaći barem 50 posto od 18,3 miljuna rumunjskih birača kako bi referendum bio važeći.
Dodatni birački uredi bit će otvoreni na Crnom moru.

‘Naši simpatizeri ne mogu ozakoniti takav niz nezakonitosti i zloporaba’, rekao je Vasil Blaga, čelnik oporbene Demokratsko-liberalne stranke (PDL) koja je blisko povezana s Basescuom.

‘To je je u osnovi pokušaj USL-a da potvrdi odluku njegovih 256 parlamentaraca o suspenziji predsjednika Basescua. Mi tražimo od rumunjskih građana da se suzdrže od ovog cirkusa’, rekao je Blaga novinarima nakon sastanka stranke.

Masovna apstinencija birača u zemlji gdje je uobičajeni odziv oko 50 posto i u uobičajenim okolnostima mogao bi dovesti do toga Basescu ostane na položaju zbog slabog odziva čak i ako većina glasuje za njegovu smjenu.

Pontu i njegovog saveznika Crina Antonescua, koji obnaša dužnost predsjednika tijekom Basescuove suspenzije, Europska unija je oštro kritizirala zbog donošenja niza mjera u cilju ograničavanja Basescuovih ovlasti.

Prema nekim anketama Basescu je jako nepopularan u zemlji i dva od tri Rumunja žele da ode.

Iako je svrgavanje šefa države predviđeno ustavom, način na koji se odvija izaziva kritike nevladinih organizacija koje se bave zaštitom pravne države u Rumnjskoj ali i Europske unije i Sjedinjenih Država.

Ako odaziv na referendum ne dosegne potrebni prag, referendum će biti poništen i predsjednik Basescu će nastaviti svoj mandat do 2014.

Ako odaziv prijeđe prag sudjelovanja i ako se većina izjasni za odlazak Basescua, kao što najavljuju ankete, slijedi organiziranje predsjedničkih izbora.