svemoguća GRABAR KITAROVIĆ

Rumunji hrvatskoj predsjednici pripisali čudotvorne moći i diktatorske ovlasti, a onda ih je educirao novinar

18.07.2018 u 15:54

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na nogometnom prvenstvu u Rusiji bila je, bez sumnje, jedna od najzapaženijih državnika, a o njezinoj podršci Vatrenima govori cijeli svijet. Među njima su i Rumunji koji su u tolikoj mjeri oduševljeni našom predsjednicom da su joj pripisali čudotvorne moći

Strastveno slavlje Kolinde Grabar Kitarović, o kojoj već danima govori cijeli svijet, nije prošlo nezapaženo ni u Rumunjskoj, gdje su pojedini tamošnji mediji, ali i mnogobrojni korisnici društvenih mreža, našoj predsjednici dali ovlasti kakve ona nema prema našem Ustavu.

Između ostalog, Rumunji pišu kako je hrvatska predsjednica za polovicu smanjila plaću sebi, ali i ministrima, dok je troškove i plaće veleposlanika i konzula srezala za 60 posto.

Pored toga, Rumunjskom se proširila laž kako je predsjednica povećala minimalne plaće u privatnom sektoru, kao i da je ukinula povlaštene mirovine za parlamentarne zastupnike.

Uz čitav niz neprovjerenih informacija, Rumunji su uvjereni da Kolinda Grabar Kitarović tečno govori sedam svjetskih jezika, a da ona pritom, smatraju stanovnici te članice EU-a, 'skromno ne misli da je bolja od bilo koga'.

>>> Kolinda Grabar Kitarović: 'Hlače su mi uništene, a cipele mokre, ali nije me bilo briga'

Na besmislice je na društvenim mrežama upozorio rumunjski novinar Dan Alexe, odličan poznavatelj prilika u regiji.

Alexe se, naime, na društvenim mrežama zapitao kako je moguće da stanovnici jedne od članica Europske unije mogu 'popušiti' čitav niz, kako je kazao, 'laži' koje se vrlo brzo mogu provjeriti.

  • +32
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović na finalu SP-a u nogometu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novinar je stoga poručio svojim sunarodnjacima da još jednom provjere svoja znanja o Europskoj uniji i ovlastima čelnika pojedinih država članica EU-a. Pritom se zapitao kako je moguće da Rumunji ne znaju kako predsjednik Hrvatske nema ovlasti smanjivati ili povisivati plaće te ukidati povlaštene mirovine.

>>> Kako je Kolinda Grabar Kitarović ukrala šou i postala najveća zvijezda finala

Pritom je zaključio da su 'diktatorske ovlasti' koje su Rumunji pripisali hrvatskoj predsjednici 'čista laž koju nitko ne provjerava', ukratko pojasnivši onima koji ga prate na društvenim mrežama na koji način funkcionira dioba vlasti u Hrvatskoj.

Osim toga, Alexe je onima koji vjeruju u 'bajke' poručio kako se neprovjerene informacije itekako lako mogu provjeriti ukoliko se zaviri u životopis Kolinde Grabar Kitarović koji se nalazi na njezinim službenim stranicama.

Viorica Dăncilă i Andrej Plenković u Bukureštu Izvor: Pixsell / Autor: Cristian Cristel/XINHUA

U predsjedničinom životopisu, usmjerio je novinar sunarodnjake, nalazi se i popis jezika koje ona govori.

>>> [VIDEO] Rumunjska premijerka osramotila se pred Plenkovićem: 'Make a photo?'

'Tamo lijepo piše kako hrvatska predsjednica govori tri jezika; engleski, španjolski i portugalski', a ne njih sedam ili deset, kako misle pojedini Rumunji. Hrvatska predsjednica, dakle, govori tri jezika, baš kao što u svojem službenom životopisu tvrdi i rumunjska ministrica turizma Elena Udrea. S tim da hrvatska predsjednica ne govori ništa bolje engleski od naše ministrice', zaključio je Alexe.